45483
12:36 28.112017

Ужгородський аеропорт: бути чи не бути?

Життя 8649

Днями ужгородський аеропорт відзначає 72-річчя. Наразі він обслуговує тільки чартерні рейси. Регулярні авіаперельоти тут припинилися ще влітку минулого року.

1

Аби аеропорт повноцінно запрацював, йому потрібно отримати спеціальний дозвіл на виконання польотів зі Словаччиною та поновити міжурядову угоду.

Як розповів під час прес-конференції директор аеропорту Євген Гапоненко, на модернізацію летовища треба щонайменше 100 мільйонів гривень. Окрім того, диспетчери повинні пройти аудит європейського зразка.

«Проводити сертифікацію будуть спеціалісти з Європи. Це займе певний час, близько трьох місяців. Адже аеропорт – це не тільки злітна смуга та огорожа, але й складний інженерно-технічний комплекс. Усе обладнання тут з радянських часів. Воно застаріло морально й технічно. Що стосується персоналу, то два покоління авіаційних фахівців уже втрачені. Треба готувати нових», – зауважив директор.

Аеропорт – це важливий стратегічний об’єкт області. Якщо він сучасний і працюючий, то здатен підняти інвестиційну привабливість регіону. Тим паче, що Закарпаття – це туристичний край.

Євген Гапоненко наголосив на тому, що вже втрачено багато часу для розвитку летовища.

«Для успішного розвитку ужгородський аеропорту треба консолідувати всі зусилля. Наше завдання – запустити його. Адже він є одним із найперспективніших серед регіональних аеропортів країни. Але йому необхідна політична та фінансова підтримка. Для цього запрошую представників готельного бізнесу, турфірм і місцевих підприємців на зустріч, яка відбудеться в аеропорту 4 грудня о 16.00, для того, аби поділитися ідеями щодо розвитку летовища», – зазначив Євген Гапоненко.

За його підрахунками, навіть два рейси на день будуть покривати поточні витрати. Наразі ведуться ділові перемовини з низкою авіакомпаній. Швидше за все, перший рейс, який запустять, буде за напрямком Ужгород – Київ.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

2

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах