45396
21:33 26.112017

Викладачі УжНУ вівідали три райони Закарпаття

Життя 2728

barchan1Викладачі філологічного факультету, зокрема завідувач кафедри української літератури професор Валентина Барчан та доценти цього ж підрозділу Евеліна Балла і Марія Козак разом зі своїми вихованцями (Мариною Біланчук, Яною Процюк, Веронікою Кокоткіною та Мариною Куштан) з профорієнтаційною метою відвідали школи на Перечинщині (в Дубриничах), Великоберезнянщині (загальноосвітні заклади Великого Березного) та Міжгірщині (в Пилипці та самому райцентрі). Заходи відбулися в рамках святкування Дня української писемності та мови.

Гасло цієї поїздки можна сформулювати так: «Український філолог – універсальний фахівець!». Щоб це довести, представники УжНУ розповідали школярам про новації в системі спеціальностей.

Так, професор Валентина Барчанзвернулася до старшокласників як до майбутніх будівничих нашої держави, закликала їх жити і працювати в Україні, не боятися долати життєві бар’єри і здобувати вищу освіту. Сучасне суспільство потребує енергійних, освічених, комунікабельних молодих людей, і ті програми, що впроваджуються на філологічному факультеті з 2018 року, якраз передбачають формування таких особистостей.

– Ви повинні обирати фах відповідно до свого покликання, щоб потім натхненно і з віддачею працювати у відповідній галузі. Не бійтеся змінювати своїх рішень, пізнавайте себе й шукайте власне місце у цьому світі, – зауважила доцент Марія Козак, навівши цікаві приклади з власного досвіду та життя відомих письменників.

Про спеціальності й нові можливості докладно поінформувала майбутніх абітурієнтів доцент Евеліна Балла. Вона наголосила, що, здобуваючи фах учителя української мови та літератури в середній школі, студенти вже з наступного року зможуть мати ще одну кваліфікацію – вчителя зарубіжної літератури. Окремо буде оголошено набір на подвійну спеціальність – «Українська мова та література, англійська мова та література». Випускник такого напряму зможе викладати в школі кілька навчальних дисциплін – українську мову і літературу, англійську мову, а також зарубіжну літературу. Наш факультет вводить і нову освітню програму, за якою готуватимуть учителів української мови, української та зарубіжної літератури в навчальних закладах із викладанням мовами національних меншин. На цю програму Міністерство пообіцяло виділити додаткові бюджетні місця, повідомив Медіацентр УжНУ.

Актуальним змістом наповнена і спеціальність «Філологія». За новою освітньою програмою з 2018 року готуватимуть фахівця, що зможе стати незамінним помічником керівника будь-якого підприємства чи закладу. Він володітиме навичками грамотно спілкуватися та вести документацію, комунікувати з партнерами й конкурентами, готувати та поширювати усну і письмову інформацію, а в його дипломі буде зазначено: «Філолог (українська мова і література). Літературний співробітник. Документознавець. Референт». На цій спеціальності могтимуть реалізуватися й діти, що мають творчі задатки та планують пов’язати своє життя з літературною творчістю.

Звісно ж, школярам було цікаво послухати й про університетське життя за межами лекційних аудиторій. Цією інформацією з ними поділилися студентки 4-го курсу. Вони охоче розповіли про активне дозвілля філологів, що не залишило байдужим нікого. Адже що буває кращим, ніж студентські роки? Вони ж найсолодші в житті.

Зацікавлено переглянули учні й відеопрезентацію факультету, де коротко, проте влучно показано реалії його багатогранного життя. Наприкінці зустрічі школярі отримали інформаційні брошури, які нагадуватимуть, чому варто обрати у житті саме філологічну стежку.

Інформацію підготували Марина Куштан та Вероніка Кокоткіна

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах