45312
08:48 26.112017

У Перечині відбулася акція «Перечин проти насильства»

Життя 5422

фото124 листопада у райцентрі Турянщини відбулась акція «Перечин проти насильства» з ініціативи Благодійного фонду «Центр громадських ініціатив» за підтримки ПРООН в Україні у партнерстві з Перечинською міською радою та Перечинською РДА.

Перечин – одне із 16 міст України, яке приєдналось до «Флешмобу міст» в рамках всесвітньої кампанії «16 Днів Активізму проти ґендерно обумовленого насильства». 

У заході взяли участь керівники міста та району, представники органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, поліції, громади.

Як знак підтримки зменшення ґендерно обумовленого насильства «Білий дім» було підсвічено  помаранчевим кольором, кольором,  який протягом останніх років використовується  у світі як символ світлого майбутнього, вільного від насильства щодо жінок і дівчат.

З метою привернення уваги громадськості та органів влади  до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків;  активізації партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій щодо викорінення домашнього насильства, підвищення обізнаності населення України з питань попередження насильства в сім’ї, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення  щодо нетерпимого ставлення до насильства  з 2001 року в Україні  у період з 25 листопада до 10 грудня  проводиться Всеукраїнська акція «16 Днів Активізму проти ґендерно обумовленого насильства».

На підтримку цієї громадської ініціативи у 2017 році  проводиться кампанія Генерального секретаря ООН з боротьби з насильством щодо жінок (UNіTE), яка  проходить під гаслом «Не залишити нікого осторонь: зупинити насильство щодо жінок і дівчат».

Після флешмобу в приміщенні актової зали адмінбудівлі було проведено прес-брифінг, на якому голова правління БФ «Центр громадських ініціатив», депутат Закарпатської обласної ради Андрій Вишняк, представниця ПРООН в Україні Дар’я Гречко, Перечинський міський голова Іван Погоріляк та заступник голови Перечинської РДА Марина Чомоляк презентували цілий ряд заходів, що будуть проведені «Центром громадських ініціатив» за підтримки ПРООН в Україні у партнерстві з ЗЖГО «Веста», Перечинською міською та Перечинською РДА протягом  наступних 16 днів не тільки у м. Перечин та районі, але  й у інших містах Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, зокрема:

22 – 25.11.2017 –  тренінг для представників  ОГС України на тему “Підхід заснований на правах людини та ґендерний підхід у діяльності організації” (на базі туристично-рекреаційного комплексу «Воєводино»);

27.11. 2017 – 07.12.2017 – тематичні зустрічі зі старшокласниками у навчальних закладах м.Перечин Закарпатської області, м.Манява, Івано-Франківської  області та ЗОШ №5 та №31 м. Чернівці;

02.12.2017 – автопробіг за маршрутом Перечин – Ужгород – Чоп – Мукачево – Берегово – Свалява – Перечин;

04 -10.12.2017 – інформаційні вуличні акції та перегляд тематичних фільмів, групові дискусії у м.Перечин, Ужгород, Великий Березний, Виноградів, Манява, Чернівці.

Чи є у нашому краю проблема насильства? Так, є. А.Вишняк розповів, що протягом дев’яти місяців 2017 року до органів соціального захисту та поліції щодо насильства у сім’ї звернулося 2064 жителі Закарпаття, з них – 1692 жінок, 19 дітей, 353 чоловіків. Натомість у Перечинському районі зареєстровано 98 подібних звернень (88 жінок і 10 чоловіків).

Хто вчиняє насильство? Це, насамперед, люди, які зловживають алкогольними напоями, мають психічні розлади.

Виступаючі зауважили, що людина, яка стала жертвою, потребує психологічної, медичної, фінансової , юридичної підтримки.  

 Особа, яка постраждала від насильства в родині, може звернути до:

 – управлінь та відділів у справах сім’ї, молоді та спорту обласних та районних держадміністрацій; правоохоронних органів;

– центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;

– центрів соціально-психологічної допомоги;

 – центрів медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім’ї;

– неурядових організацій, які працюють у сфері запобігання насильства в сім’ї. 

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах