45038
13:28 22.112017

За підтримки уряду Угорщини в Ужгороді оновлено дитячий садочок

Життя 6489

У вівторок, 21 листопада, відбулася урочиста передача оновленого ДНЗ №6, що в місті Ужгород. Такі зміни стали можливими завдяки створеній та фінансованій урядом Угорщини Програмі розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського регіону.

IMG_7245

Святковий захід відвідали Янош Арпад Потапі, держсекретар Угорщини відповідальний за національну політику, Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини, Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ-КМКС» та народний депутат України, Ілдика Орос, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ та голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства.

Іштван Грежо розповів, що це фінансування, надане урядом Угорщини, є частиною великого проекту розвитку дитячих садочків. Варто додати, що цей проект є найбільшим за останні 100 років серед будь-яких подібних у сфері дошкільної освіти.

Разом з будівництвом 32 нових навчальних закладів, 130 буде повністю оновлено (одним з них є ужгородський садочок №6). Разом з тим, важливим є підвищення кваліфікації персоналу дошкільних навчальних закладів, тому для них проводять різноманітні цікаві курси.

«Я дуже вдячний за всебічну допомогу та участь у всіх проектах ГО «ТУКЗ-КМКС» та Закарпатському угорськомовному педагогічному товариству, адже разом ми намагаємося без затримок впроваджувати всі етапи проекту на території Закарпаття. Ми угорці, хочемо показати, що хороший дитячий садочок – це чудовий вступ до початкової шкільної освіти», – наголосив Іштван Грежо.

У свою чергу, Ілдика Орос подякувала уряду Угорщини за можливість допомагати й дошкільним навчальним закладам, адже без їхньої допомоги не вдалося б відновити садочки, в яких працюють угорськомовні групи або вивчають угорську мову.

Ректор ЗУІ зауважила, що в садочках міста почали відкриваються угорськомовні групи – на них є попит. Разом з тим, якщо в садочку з українською мовою навчання по 12-13 груп і тільки одна угорська, то відповідно, нема кому надати їм фахову допомогу на тому рівні, який потрібен для вдосконалення своєї роботи.

«Я дуже вдячна меру міста Ужгород, адже в нас є домовленість, що з часом цей найменший садочок міста, ДНЗ № 6, стане базовим угорськомовним дошкільним навчальним закладом, тобто поступово всі групи працюватимуть за угорськими програмами. Тутешні вихователі зможуть допомогти та показати іншим як працювати в такому середовищі і дати методичну допомогу тим вихователям, які працюють у великих садочках», – розповіла пані Ілдика.

Людмила Афоніна завідуюча дитячого садка № 6 розповіла, що їхній садочок складається тільки з чотирьох груп, дві з яких угорськомовні та діють тут з 1996 року.

«Ми протягом тривалого періоду підтримуємо традиції, культуру та звичаї угорського народу. Дякую за все те, що для нас зробив уряд Угорищни. Я дуже сподіваюся на подальшу співпрацю у цьому руслі», – додала пані Людмила.

Після виступів для гостей організували екскурсію по садочку, а дітки підготували невеличку концертну програму чим дуже потішили присутніх. Крім того, Ілдика Орос подарувала вихованцям дошкільного навчального закладу «Дерево казок» – мультимедійне зібрання понад 100 угорських народних казок, які дітки матимуть змогу переглядати у вільний від занять час.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах