44982
10:15 22.112017

В Ужгородському замку відкрили нову сучасну виставку про історію Закарпаття

Життя 2437

У вівторок, 21 листопада, відбулось урочисте відкриття постійно діючої виставки «Історія Закарпаття від VIII століття до 1920 року». На таку знаменну подію зібралося чимало люду – представники органів державної влади, місцевого самоврядування, інтелігенції, закордонні гості.

IMG_7166

Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Тиводара Легоцького на початку цього року ініціював створення виставки, яка відображає історію Закарпаття, та реконструкцію цілком зруйнованої зали Ужгородського замку, де наразі й розмістили експозицію. Ініціатива була підтримана Управлінням уряду Угорщини з питань співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою та Закарпатською областями, яке 12 червня 2017 року підписало меморандум із краєзнавчим музеєм про реалізацію проекту.

Офіційне відкриття виставки відбулось у святковій атмосфері у внутрішньому дворику старовинного Ужгородського замку. Розділити таку видатну для культурного життя Закарпаття подію приїхали Янош Арпад Потапі, держсекретар Угорщини, відповідальний за національну політику, Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини, та Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді, разом з представниками дипломатичної установи.

Йосип Шеба, керівник Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Тиводара Легоцького, у своїй вступній промові зауважив, що за останні 70 років це перша повноцінна експозиція історії Закарпаття з VIII до ХХ ст.

«Ця виставка є історично обґрунтованою, науковою та правдивою й дійсно показує всі етапи історії Закарпаття. Я щиро вдячний уряду Угорщини та музею ім. Йоша Андраша з м. Ніредьгази (Угорщина) за таку велику роботу й підтримку нашого закладу», – наголосив пан Йосип.

Іштван Грежо згадав, що, коли вперше побував у стінах Ужгородського замку, тільки міг мріяти про створення такої виставки, а зараз мрія стала реальністю.

«Незважаючи на те, що відносини України та Угорщини раптом почали погіршуватись, я б ніколи не подумав, що ця виставка може не відбутися. Ми з керівництвом Закарпаття та ГО «ТУКЗ – КМКС» завжди мали спільну думку й говорили однією мовою. І ця виставка теж показує, що ми дивимося в одному напрямку. Сьогодні на місці зруйнованих приміщень створено чудові експозиційні зали, в яких, напевно, захочуть побувати всі. Я сподіваюся, що сюди приходитимуть учні як українських, так і угорських шкіл Закарпаття та поринатимуть у цікавий світ історичних подій рідного краю», – зауважив Іштван Грежо.

У свою чергу, Янош Арпад Потапі привітав усіх присутніх від імені уряду Угорщини, адже відкриття такої масштабної виставки є наслідком тривалої та плідної роботи, як фахової, так і політичної. Також держсекретар висловив подяку Василю Брензовичу, голові ГО «ТУКЗ – КМКС», за його всебічну підтримку проектів та спільної роботи.

«Основним завданням новоствореної виставки є зближення двох народів. Якщо говорити про допомогу, яку Угорщина надає Закарпаттю, то можемо пишатися не лише сферою культурної співпраці, а й економічними, освітніми та соціальними започаткуваннями. Ми сподіваємося, що люди, які живуть на території краю, зможуть гідно працювати та забезпечувати власні родини на рідній землі», – наголосив держсекретар.

Михайло Рівіс, голова Закарпатської обласної ради, у своїй промові зауважив, що такі виставки є особливо важливими для підростаючого покоління.

«Знання історії – це те, що відрізняє сучасну людину від первіснообщинної. Історичні факти повинні зберігатися в пам’яті тих, хто проживає на цій землі, адже допомагають вирішувати суперечки, які можуть виникати, або стають фундаментом для розвитку нових відносин. Саме створення експозицій з історичних фактів і матеріалів дає нам можливість зрозуміти, яким шляхом розвивався наш край та яке життя було в наших пращурів», – додав пан Рівіс.

Зокрема в рамках відкриття виставки Олександр Шпеник, заступник голови УМДС, нагородив Іштвана Грежо почесною медаллю імені Дюли Іллєша «За угорців Закарпаття» за його віддану роботу, яка сприяла покращенню життя угорців області.

Після всіх промов гості заходу мали можливість пройтися по чотирьох оновлених залах Ужгородського замку й завдяки неперевершеним, цікавим експонатам поринути в захопливий світ історії.

Варто додати, що роботи з облаштування експозиції розпочалися 15 вересня 2017 року. У структурі експозиції п’ять розділів та близько 700 експонатів, 90% з яких до цього моменту зберігалися в підвалах Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Тиводара Легоцького. Новинкою виставки стала оснащена сучасними технічними засобами інтерактивна кімната, яка слугуватиме розвитку музейної педагогіки – організації тематичних зустрічей, уроків, лекцій, демонстрації кіно- та відеофільмів для школярів і студентів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах