43742
15:29 30.102017

Будинок профспілок – яблуко розбрату для багатьох організацій Закарпаття

Життя 3447

Від довгих судових процесів до акцій протесту – так свої права захищають представники профспілок Закарпаття.

1

Баталії навколо будівлі в центрі Ужгорода, де вже більше ніж півсторіччя знаходиться головний офіс організації, не вщухають. І здається, тільки зараз вони сягнули свого апогею.

Уже кілька років поспіль Будинок профспілок на площі Народній, 5 площею понад три з половиною тисячі квадратних метрів не можуть між собою поділити кілька організацій.

По один бік барикади незмінно обласна рада профспілок, по інший – то Ужгородська міська, то Закарпатська обласна ради, а в останні роки національна структура – Фонд держмайна. Саме останній організації таки вдалося довести в судах своє право власності на цю будівлю.

Зараз позбавити Будинку профспілок хочуть на користь представників Закарпатського адміністративного суду, в якого не вистачає приміщень.

Останній керується вагомим документом – Розпорядженням Кабінету Міністрів (від 29.03.2017 р. № 221-р «Про передачу частини будівлі в м. Ужгороді до сфери управління Державної судової адміністрації України»).

Утім обласна рада профспілок виселятися з будівлі не збирається. Адже за їхніми словами, свавілля судів не знає меж і вся ця ситуація – ніщо інше, як рейдерське захоплення будівлі.

DSCN9882

«Ми починаємо всеукраїнську акцію. Це перша хвиля, яка розпочалася в Ужгороді. Пройде вона по всій Україні, і 14 жовтня ми проведемо велику акцію в Києві. Оскільки подібні ситуації є і в інших містах України.

Якщо коротко про те, що в нас, то один суд судив на користь іншого суду для того, щоб відібрати наш будинок. На сайті Закарпатського окружного адміністративного суду з’явилося роз’яснення, чому вони хочуть відібрати в нас цю будівлю, бо, мовляв, їм не вистачає приміщення для їхніх суддів. Це просто жах! Хоча нам історично належить ця будівля ще з 1963 року. Коли облпрофраді було передано іншу – на пл. Леніна (Народній), 5, а будинок по вул. Духновича, 2 (який був у нас перед цим) повернено Ужгородській міськраді. Це підтверджено висновками Конституційного Суду ще у 2004 році. Із 1963-го й до сьогодні в цій будівлі знаходиться Закарпатська облпрофспілка. Крім того, у будинку також знаходиться фонд соціального страхування», – пояснює голова Закарпатської обласної ради профспілок Володимир Фленько.

Днями представники профспілкових організацій з усього Закарпаття з’їхалися до Ужгорода, аби провести розширене засідання на вулиці перед будівлею, щоб привернути увагу людей. Альтернативного приміщення профспілкам не пропонують, тож здаватися без бою вони не збираються. На порядку денному в представників профспілок було одне питання – про корумпованість судової системи та рейдерське захоплення будівлі. А в підсумку збір підписів та звернення до Президента України, аби він поставив край неправомірним діям представників судової влади.

DSCN9909

У Закарпатського окружного суду своя правда і бачення цієї ситуації.

Там пояснюють: позиція щодо перебування приміщення на площі Народній, 5 у м. Ужгороді у власності Закарпатських профспілок є хибною і не відповідає дійсності. Насправді будівля знаходиться в державній власності. Вищезгадане приміщення передане в оперативне управління Закарпатському окружному адміністративному суду, який не вчиняє рейдерських дій, а виконує Розпорядження Кабінету Міністрів України, дія якого не зупинена, воно не скасоване та неоскаржене в судовому порядку.

«Розпорядженням Ради Міністрів СРСР від 25 травня 1949 року № 7914 та Рішенням № 24 від 17 січня 1963 року виконавчого комітету Закарпатської обласної ради депутатів трудящих приміщення по вул. Першотравневій, 2 в м. Ужгороді та по пл. Леніна (Народній), 5 у м. Ужгороді були передані Закарпатським профспілкам на баланс, а не у власність. Баланс і власність – поняття різні», – пояснює нам прес-секретар Закарпатського окружного адміністративного суду Віра Звірич.

Якщо звертатися до правової позиції судової палати в господарських справах Верховного Суду України, то дійсно знаходження майна на балансі підприємства (організації) ще не є безспірною ознакою його права власності. Баланс підприємства (організації) є формою бухгалтерського обліку, визначення складу і вартості майна та обсягу фінансових зобов’язань на конкретну дату. Баланс не визначає підстав перебування майна у власності (володінні) підприємства.

DSCN9916

Ситуація є такою: після того як Фонд держмайна виграв суди щодо права власності, було повідомлено Міністерство економіки (з метою звернення держорганізацій, у яких є потреба зайняти цю держбудівлю). Однією із них виявилася Державна судова організація. Саме вона подала заявку, що в Ужгороді є чотири суди, яким не вистачає приміщення. Тому вони змушені орендувати його. На це з бюджету йдуть чималі кошти. Тож логічно, що як тільки з’явилося приміщення, вони почали на нього претендувати.

Наразі Закарпатський окружний територіальний суд керується свідоцтвом на право власності. Тому чаша Феміди схиляється на бік держави.

Отже, зважуючи на всі за і проти, хочеться дочекатися негайного вирішення цього конфлікту. Адже це не тільки величезне приміщення в центрі міста, а й безліч працівників, які витрачають свої нерви та здоров’я на правове вирішення цього питання замість того, щоб спокійно жити і працювати.

Христина БІКЛЯН

DSCN9919 DSCN9920

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах