43225
15:23 19.102017

На Закарпатті триває місячник боротьби з раком молочної залози

Життя 3591

120 жовтня в Україні відзначається Всесвітній день боротьби з раком молочної залози. У багатьох регіонах нашої країни проходять акції, спрямовані на раннє виявлення новоутворень у жінок та їхню профілактику.

Закарпаття – не виняток. Протягом цілого жовтня в області проводиться низка заходів, щодо привернення уваги до профілактики та раннього виявлення цієї хвороби.

Тож з нагоди проведення місячника боротьби з раком молочної залози

в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-коференція, під час якої,

компетентні фахівці розповіли про виявлення та лікування цієї недуги.

«Традиційно жовтень називають рожевим, бо саме на цей місяць припадають заходи, щодо боротьби із раком молочної залози, – голова ГО «Амазонки Закарпаття» Наталія Шаульська. – Наша організація постійно долучається до цих заходів. Ми психологічно підтримуємо жінок, яким довелося зіткнутися із цією проблемою. Намагаємося розказати про саму хворобу. Пояснюємо, що без кваліфікованої допомоги, без підтримки рідних, без належного ставлення до свого здоров’я процес лікування може бути дуже затягнений. Якщо нехтувати своїм здоров’ям, не звертати увагу на зміни, що відбуваються в організмі, можна затягнути захворювання до тяжких стадій».

Під час прес-конференції онколог Ужгородської міської поліклініки Ярослав Дячун розповів про те, як бороться із онкологічними захворюваннями у польському місті Замостя, де за 10 років роботи відкрили спеціалізований реабілітаційний центр для жінок, які перенесли важкі операції на молочні залози.

«Замостя – це містечко приблизно, як закарпатська Свалява. 10 років тому лікарня була майже така, як в Ужгороді. Зараз там відкритий європейського стандарту центр, де можна обстежитись і пройти лікування. Такі онкоцентри я бачив у Парижі, Монако і за 40 кілометрів від кордону з Україною», – зазначив Ярослав Дячун.

За словами спеціалістів, до лікарів потрібно звертатися здоровими. У запущеності раку в 90% випадків винні сам жінки. Якщо вчасно не звернутися до лікаря – успішності у лікуванні буде значно менше.

«У цьому році в обласному онкодиспансері провели 138 операцій для жінок, хворих на рак молочної залози, з них 112 операцій були органозберігаючими, – розповів завідувач мамологічним відділенням Закарпатського обласного клінічного онкологічного диспансеру Карен Петросов. – За останні роки дуже сильно помолодів. Якщо раніше рак молочної залози у 32-35 років було нонсенсом, то тепер навіть 18-річні дівчата мають такі проблеми».

Тож на сучасному етапі розвитку онкології вирішення проблеми успішного лікування РМЗ у повній мірі залежить від ранньої діагностики захворювання.

Христина БІКЛЯН, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах