43180
12:46 19.102017

Закарпатська делегація освітян прийняла участь у обговоренні закону «Про освіту»

Життя 3205

У вівторок, 17 жовтня, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зустрілася з педагогами та представниками департаменту освіти Закарпаття. Мова йшла про нещодавно прийнятий закон України «Про освіту», який своєю 7 статтею обмежує права національних меншин на навчання рідною мовою.

111

До Києва для участі в обговорення приїхали Ганна Сопкова, директор департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА, представники Ужгородського національного університету та Мукачівського державного університету, Імре Бенедек, заступник голови Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, директори угорськомовних шкіл Виноградова, Мужієва, Малих Геївців, Дерцена та заступник директора Ужгородської угорськомовної гімназії ім. Другетів.

В цій зустрічі брала участь й Ілдика Орос, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства та ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ. Вона розповіла, що розмова тривала більше ніж три години і торкалася різних сторін питання – від політичної до переконання того, що вивчення певних предметів на українській мові замість угорської піде на користь всім угорцям краю. Проте, присутні на зустрічі представники закарпатських освітніх закладів зберегли власну точку зору: потрібно зберегти право батьків самостійно обирати мову навчання для власних дітей.

«Міністерство освіти і науки погоджується та готове прийняти той факт, що викладати українську мову в школах національних меншин потрібно за зовсім іншим концептуальним підходом. Здається, що влада розуміє – викладати українську мову для угорців, румунів та українців потрібно по різних системах. Зараз ми очікуємо, чи будуть у таких переговорів конкретні результати, чи це тільки наслідок міжнародної ситуації», – наголосила Ілдика Орос.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Рахівщині сталася смертельна ДТП
08:45
Великий Четвер: відбувся чин омивання ніг військовим і День священства
08:30
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Всі новини