42457
14:11 10.102017

116 закарпатців цього року захворіли на кір

Життя 1676

Сьогодні, 10 жовтня в будівлі Закарпатської ОДА відбувся брифінг, де обговорювали питання діагностики та лікування кору. Кір – одна з основних причин дитячої смертності в світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щороку 30-40 мільйонів дітей хворіють на кір, а понад 800 тисяч вмирають від самої інфекції та її ускладнень.

IMG_6517

Вікторія Тимчик, головний позаштатний епідеміолог департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА повідомила, що вже з початку 2017 року інтенсивно реєструються випадки захворювання на кір. Лише за перші 8 місяців 2017 року 1627 людей у різних регіонах України захворіли на кір. Серед них і діти, і дорослі. Найбільше випадків зареєстрували в Івано-Франківській та Одеській областях, а в останній від кору померло двоє дітей.

Епідеміолог запевняє, що в Закарпатській області ситуація щодо кору є відносно стабільною, адже рівень захворюваності населення не перевищує середні показники. Так, цього року в області зареєстровано 116 випадків. Для порівняння, протягом 2016 року не було зареєстровано жодного випадку.

Таку ситуацію можна пояснити циклічним характером спалахів кору, які зазвичай відбуваються кожні 5-6 років. Медики називають головною причиною спалахів низьке охоплення щепленнями.

Вірус кору надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні чи кашлі хворої людини. Вірус може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того як хвора людина залишила приміщення.

Інкубаційний період кору становить від 6 до 21 дня, але у цей час симптоми ще не проявляються. Після цього починається вже період захворювання з симптомами: високою температурою, головним болем, нежиттю, сухим кашлем, запаленням слизової оболонки очей, проносом та блювотою. На 4-5 день захворювання починається червоний висип.

Найбільше поширена інфекція серед дітей віком від 1 до 4 років, більшість з яких виявляються не щепленими проти кору. Загалом понад 50 тисяч дітей сьогодні залишаються не щеплені.

Михайло Радь, головний позаштатний педіатр департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА розповідає, що специфічного лікування від кору немає. Захворювання може призвести до пневмонії, вушної інфекції та запалення мозку, що в подальшому спричиняє інвалідність або смерть.

В той самий час, педіатр наголошує на важливості вакцинації від кору, адже вона формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Згідно українським календарем щеплень вперше вакцинацію проводять дітям у 12 місяців, а повторно у 6 років. Відтак, всього дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору.

Зокрема, пан Михайло розповів, що з 2014 року певний період спостерігались перебої з поставкою вакцин, але наразі у всіх медичних закладах області в наявності є близько 20 тисяч доз.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах