41738
18:01 28.092017

65% дорослих закарпатців хворіють на серцево-судинні недуги

Життя 4798

Щороку 29 вересня за ініціативи Всесвітньої федерації серця відзначається Всесвітній день серця (World Heart Day). Цьогоріч він проводиться під девізом «Share the power» – «Поділись своєю силою».

1

Серце – це орган, який ми найбільше експлуатуємо та найменше любимо, руйнуючи його судини жирною їжею, стресами, курінням та алкоголем. Сьогодні серцево-судинні захворювання є провідною причиною смерті в усьому світі.

У розвинених країнах світу показники смертності від серцевих хвороб знижується, в інших — стрімко зростає. Україна займає перше місце в Європі за смертністю від серцево-судинних захворювань.

65% закарпатців з дорослого населення хворіють на серцево-судинні недуги. Понад 300 тисяч краян мають гіпертонію, а 250 тисяч – ішемічну хворобу серця. Про це під час прес-конференції повідомив головний лікар Закарпатського кардіодиспансеру Роман Соскида.

«Серед основних факторів ризику розвитку інфаркту та інсульту: підвищені артеріальний тиск, рівень глюкози та холестирину в крові, надмірна вага, тютюнопаління, гіподинамія, стреси, надмірне вживання солі», – наголосив лікар.

Цьогоріч в Україні була запущена програма реімбурсації ліків від гіпертонії, цукрового діабету. Саме завдяки цій програмі ліки стали доступнішими.

Для покращення надання медичної допомоги хворим із серцево-судинними захворюваннями в області реалізується спільний проект МОЗ та Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей в Закарпатській області». Вже закуплені 22 сучасні високопрохідні автомобілі екстреної медичної допомоги, придбана низка високотехнологічного діагностичного обладнання, вже незабаром запрацюють сучасні ангіографічні установки (одна з них буде розміщена в Хусті, а друга – в обласному кардіодиспансері), покращується оснащення первинної ланки медичної допомоги.

«В принципі Закарпаття по боротьбі з серцево-судинними захворюваннями далеко не на останньому місці в Україні. Утім все-одно, у цьому напрямку потрібно ще багато працювати. Розвивати кардіологію, інформаційну компанію про ці захворювання, – зазначив Роман Соскида. – Немале значення має добробут населення. Адже життя в стресових ситуаціях, з низькими заробітними платами не йде нікому на користь. За дослідженнями ВООЗ, 80% померлих від серцево-судинних захворювань – це громадяни в країнах з низьким та середнім рівнем доходів. Сподіваємося, що із початком серйозних реформ в медичній галузі у нас все зміниться».

За словами лікаря, серцево-судинні захворювання значно помолодшали. В Закарпатський кардіодиспансер потрапляють хворі від 25-ти років. Тому потрібно своєчасно звертатися до лікарів і в жодному разі не займатися самолікуванням. Що стосується групи ризику – це чоловіки від 35 і до 55 років. Причини цьому різні: вищезазначені фактори ризику, рівень життя та щастя серед населення, постійні стреси.

Больові відчуття при розвитку інфаркту можуть бути різноманітними. При раптовій появі болю або вираженого дискомфорту в грудях необхідно бути дуже уважним. Оптимальний час для початку лікування-1-2 години після появи перших ознак інфаркту, зволікання може стати причиною розвитку обширного пошкодження серця. Тож при виникненні перших симптомів необхідно негайно викликати швидку допомогу.

 

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах