41706
11:39 28.092017

УжНУ відвідали досвідчені науковці та фахівці Німеччини

Життя 2658

Сьогодні, 28 вересня, в м.Ужгород у ректораті Ужгородського Національного університету відбулася міжнародна конференція на тему: «Актуальні питання діагностики, терапії та реабілітації посттравматичних стресових розладів».

IMG_9056

З вітальними промовами до учасників заходу звернулися в.п. голови Закарпатської обласної ради Йосипа Борто, директор департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Маркович, декани, науковці, професори УжНУ, провідні медики краю.

Йосип Борто від імені голови облради Михайла Рівіса та депутатського корпусу обласної ради щиро привітав поважних гостей з округу Верхня Франконія Федеративної Республіки Німеччина проф., д-ра Манфреда Вольферсдорфа та маг. Вальтера Ретцель-Курцдьорфера, котрі багато років присвятили співпраці із Закарпаттям, повідомила “Карпатському об’єктиву”  прес-служба Закарпатської облради.

Зазначалося, що завдяки спільному українсько-німецькому проекту «Підвищення кваліфікації лікарів, а також психіатрів із Закарпатської області», нещодавно закарпатські лікарі та психологи пройшли стажування у окружній клініці Байройта в Німеччині. Цей проект реалізовується у рамках програми «Пакет швидкого запуску – Україна» проекту «Партнерство з містами України» німецького некомерційного товариства «Engagement Global» Сервісної служби «Громади в єдиному світі» за дорученням та фінансової підтримки Федерального міністерства економічної співпраці та розвитку Німеччини.

– За реалізацією цього проекту ми також завдячуємо голові окружних зборів Верхньої Франконії пану Гюнтеру Денцлеру, його колегам, та, звичайно, нашим почесним гостям, – підкреслив Йосип Борто.

Він також розповів, що з початком бойових дій на сході України, гостро постало питання надання кваліфікованої адекватної психологічної допомоги для осіб, які брали участь у бойових діях, і – в доволі великих масштабах. Тому постало питання створення та забезпечення ефективного функціонування системи комплексної реабілітації таких осіб як самостійного напряму клінічної та соціальної медицини. Актуальність цієї проблеми була вирішальною для вибору предмету українсько-німецького проекту.

– Тож, сьогодні присутні мають гарну нагоду ознайомитися з напрацюваннями досвідчених науковців та фахівців, з результатами їх багаторічної роботи, а також поділитися власним досвідом діагностики, терапії та реабілітації посттравматичних стресових розладів, – зазначив Йосип Борто, додавши: – Сподіваюся, що наш проект не буде останнім. Переконаний, що сьогоднішня конференція послужить розширенню партнерських відносин та новому витку співпраці.

Насамкінець він побажав учасникам конференції плідної роботи, нових ідей та цікавих новаторських напрацювань.

Далі учасникам заходу читали лекції, зокрема, про введення в психіатрію, психотерапію та психосоматику розповів проф., д-р Манфред Вольферсдорф/маг. Вальтер Ретцель-Курцдьорфер. Про медико-психологічну допомогу воїнам АТО детально розповіла лікар-психотерапевт Комунального закладу «Обласний госпіталь ветеранів війни» Богдана Келемен. Про посттравматичний стресовий розлад – діагностика та терапія кваліфіковано розповів проф., д-р Манфред Вольферсдорф, а про основи психіатричної реабілітації – спеціальні аспекти посттравматичного стресового розладу – маг. Вальтер Ретцель-Курцдьорфер.

На завершення відбулася пленарна дискусія, учасники заходу мали змогу надати свої питання та отримати компетентні відповіді від проф., д-ра Манфред Вольферсдорф та маг. Вальтера Ретцель-Курцдьорфера. Завтра продовжаться зустрічі з ректором та деканом факультету здоров’я та фізичного виховання ДВНЗ «УжНУ», буде прочитано різні лекції, а далі німецька делегація відвідає Обласний госпіталь ветеранів війни, де реабілітацію проходять учасники АТО та демобілізовані бійці.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах