40368
22:16 14.092017

Закарпатські рятувальники розповіли про свою екстремальну професію

Життя 2501

Їхня служба – важка і небезпечна, утім вкрай необхідна.

IMG_9242

14 вересня, напередодні професійного свята працівників оперативно-рятувальної служби – Дня рятівника, яке в державі відзначається 17 вересня, в обласному центрі відбулися урочисті заходи.

Біля Закарпатського обласного українського музикально-драматичного театру присутнім було продемонстровано зразки сучасної рятувальної техніки: піротехнічні автомобілі, пересувну хіміко-радіологічну лабораторію, автомобілі комбінованого гасіння вогню.

За словами працівників Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області, за цей рік ними було здійснено 220 виїздів, врятовано майже 100 осіб. Рятівники розповідають, що левова частка викликів поступає від туристів, які заблукали в наших горах.

«Понад півсотні туристам була надана перша медична допомога. Для цього у кожному рятувальному відділенні у нас є фельдшер. Постраждалих ми транспортуємо у медичні пункти», – розповідає Михайло Сливка, фельдшер гірського пошуково-рятувального відділення м. Ужгорода.

Аби таких випадків було менше, перед тим як іти в гори, туристи повинні реєструватися у спеціальній базі, наголошують рятувальники. Такі пункти є в кожному гірському районі – Рахівському, Міжгірському тощо.

«Ви вказуєте нам свій маршрут на всякий випадок. Якщо з вами щось стається, ми знаємо куди оперативно виїжджати, аби надати допомогу, – каже фельдшер. – Часто буває таке, що туристичні групи викликають рятівників. До прикладу, нещодавно двом туристкам стало погано у горах, тож ми були змушені їх транспортувати. Натомість їхня група пішла далі по маршруту. До речі, часто у наших горах губляться заїжджі туристи. Їх легко шукати, якщо вони зареєстровані, якщо – ні, то це дуже складно, особливо взимку».

IMG_9240

Тож такий захід, передусім, спрямований на те, щоб звернути увагу людей на свою власну безпеку, задуматися про те, що серед нас є професіонали, які ризикують власним життям і здоров’ям заради порятунку іншої людини.

«Сьогодні на виставці представлені зразки вибухонебезпечних предметів часів Першої та Другої світових війн, а також сучасної гібридної війни на Сході, які люди знаходять на території Закарпатської області, – розповідає начальник групи піротехнічних робіт Сергій Шалаєнко. – Крім того, на виставці представлені засоби захисту та пошуку, якими ми користуємося під час виконання рятувальних робіт. З початку цього року і по сьогодні на виклики ми виїжджали 66 разів. Зазвичай боєприпаси знаходять під час будівельних та земляних робіт. За мою практику було два летальні випадки: минулоріч у селі Ярок підірвався чоловік розбираючи боєприпаси, а також схожий випадок – у селі Торунь чоловік розбирав гранату, яку знайшов у лісі. Тож потрібно бути дуже обережними з такими знахідками…»

Тож на виставці рятувальники представили частину свого обладнання. На запитання, чи забезпечені вони усім необхідним, аби рятувати людські життя – сміються і ніяковіло пожимають плечима. Кажуть, що навіть при тому, що є намагаються ніколи не підвести…

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах