39883
18:09 7.092017

В Ужгороді стартує вже 9-й Міжнародний молодіжний фестиваль органної музики

Життя 2564

Далеко не кожне місто України може похизуватися наявністю такої гарної акустичної зали і чудового концертного органу, як Ужгород. Саме тому у 2008 р. з ініціативи заслуженої артистки України Наталії Висіч у Закарпатській обласній філармонії започаткували Міжнародний молодіжний фестиваль органної музики.

Kamil-MIKA-barzio

В Україні грі на цьому величному інструменті присвячено кілька фестивалів (переважно у головних музичних центрах країни – Києві, Львові, Одесі, Дніпрі). Проте лише наш має молодіжний характер: до участі в ньому запрошують перш за все юних виконавців і студентів навчальних закладів, молодих органістів з усіх куточків України та зарубіжжя. Звісно, не обходиться програма заходу і без виступів досвідчених майстрів, а крім органу зі сцени звучать також інші музичні інструменти, ансамблі і оркестри, сольний і хоровий спів. Відтак ужгородці та гості міста мають змогу щороку знайомитися з кращими вітчизняними та зарубіжними виконавцями у різних жанрах музики. У 2015 році фестивалю присвоїли ім’я Наталії Висіч, а справу цієї великої артистки підхопили і продовжили її учениці Катерина Гажо, Тетяна Тіщенко, Леся Гайдук, Катерина Шапран та зовсім юні представники ужгородської органної школи.

Тож 14 вересня у Закарпатській обласній філармонії стартує вже 9-й Міжнародний молодіжний фестиваль органної музики ім.Наталії Висіч. Відкриє програму гість із м.Кракова Каміл Міка. Молодий польський органіст здобув ступінь магістра виконавської справи в Краківській Академії музики у класі професора Анджея Біялко, а продовжив навчання у Майнці (Німеччина). Був учасником численних майстер-класів у Польщі, Німеччині, Франції, Італії, Люксембурзі та США. Каміл Міка виступав на багатьох музичних фестивалях Європи, є лауреатом Національного конкурсу органної та камерної музики «Per Artem ad Astra» (Польща, 2007) і X Міжнародного конкурсу оркестрів (Італія, 2011). Його репертуар охоплює музику всіх епох. Серед улюблених композиторів – Й.С.Бах, С.Франк, М.Дюрюфле, представники польської композиторської школи. Особливою сферою зацікавлення митця є дослідження імпресіонізму в органній музиці.

У концерті також візьмуть участь лауреат міжнародних конкурсів Діана Гавата (віолончель) та симфонічний оркестр Закарпатської обласної філармонії. Каміл Міка познайомить ужгородського слухача із кращими творами польських композиторів Маріана Сави, Мечислава Суржинського, Фелікса Нововейського, а українська музика буде представлена Елегією для віолончелі та органу ор.39 і «Увертюрою» до опери «Тарас Бульба» Миколи Лисенка. Диригент – заслужена артистка України Вікторія Свалявчик-Цанько. Ведуча – музикознавець Наталія Піцур. Початок концерту о 18.30.

Загалом 9-й Міжнародний молодіжний фестиваль органної музики ім.Наталії Висіч презентує закарпатським меломанам 5 різних концертних програм. Крім представника польської органної школи ми почуємо ще виконавців з Києва, Словаччини та Угорщини. А завершиться фестиваль 27

вересня концертом солістки Закарпатської обласної філармонії, лауреата міжнародних конкурсів Катерини Гажо (орган).

Підготувала Таїсія Грись

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах