38544
17:01 18.082017

Зібрати дитину до школи по кишені всім закарпатцям?

Життя 10234

Уже не за горами 1 вересня – свято для всіх школярів та їхніх батьків. Однак підготовка до навчального року починається ще задовго до цієї дати. Потрібно придбати безліч речей та одягу для школярів, адже вони постійно ростуть…

0_9348f_ba12ee11_XL

Ще більші витрати чекають на батьків майбутніх першокласників. Але гроші – це ще не все, моральна складова теж важлива: налаштувати дитину після садочка до іншого середовища, нових людей та нової відповідальності. Щоб трохи полегшити такий перехід, багато батьків обирають позицію «купити все, що дитина тільки захоче», аби таким чином заохотити її до школи.

Дорослі намагаються придбати гарні костюми та вишиванки для хлопчиків і сукні для дівчат. Часто маленьким красуням роблять зачіски в салонах краси, як дорослим жінкам. Це коштує недешево, але про все по порядку.

Тож розпочнемо наш підрахунок з найнеобхіднішої речі, яку, напевно, варто придбати в першу чергу, – портфель. Старшокласники вже можуть самостійно купити собі рюкзак чи сумку, звісно, за кошт батьків. Як розповідає пані Олена, продавчиня одного з ужгородських магазинів, підлітки переважно обирають рюкзаки з цупкого матеріалу чи джинсу. Ціни коливаються від 550 до 1200 грн. Але є й такі, хто все-таки надає перевагу шкіряним виробам, тоді ціна портфеля стартує з 1500 грн, а якщо він буде ручної роботи та з елементами декору, то потягне з батьківської кишені і 4–5 тисяч. Подібні речі можуть дозолити собі лише одиниці.

Інша ситуація з першокласниками. Портфель для них повинен мати тверду ортопедичну спинку, яка дозволяє стежити за правильним положенням спини, при цьому не викривляючи хребет. Зокрема при виборі потрібно враховувати ще ряд моментів: розмір, вагу, анатомічну форму, конструкцію, посадку, міцність, практичність, якість матеріалів.

Діти в першу чергу звертають увагу на зовнішній вигляд рюкзака, ще краще якщо на ньому будуть герої їхніх улюблених мультиків – тоді обов’язково потрібно брати! Виробники розуміють це, тож ціна на такі моделі вища, ніж на однотонні, – від 650 та 400 грн відповідно, але вартість може сягати й 1500 грн. Попри це не варто забувати і про якість, адже гарний не обов’язково означає якісний, тому якщо хочете, щоб ваша дитина носила рюкзак хоча б 2–3 роки, до його вибору потрібно поставитися відповідально.

Однак портфель ще слід наповнити всіма необхідними для навчання речами. Ціни на канцтовари теж не однакові, різниця між дешевими та дорогими становить 50–70 грн.

Так, пані Олена розповідає, що є батьки, які приходять разом з дітьми й дозволяють їм самостійно обирати все, що сподобається. Зазвичай такі речі – одні з найдорожчих: якщо можна придбати простенький щоденник за 25 грн, то малеча обов’язково захоче якийсь гарний та цікавий – такий уже коштуватиме до сотні гривень. Корисна порада від продавчині: «Ідіть купувати більшість речей без дитини, а їй дозвольте обрати щось одне. Так і дітвора буде задоволена, і родинний бюджет хоч трохи вціліє».

Варто додати, що вчителі не рекомендують зошити з різноманітними малюнками, особливо для першокласників. Це дуже розсіюватиме їхню увагу в ті моменти, коли потрібно зосередитись та уважно засвоювати нові знання.

Щодо цін на зошити, то вони коливаються від 2 до 35 грн. За ручки ви заплатите від 2 до 27 грн, кольорові олівці – 33–70 грн, папку для зошитів – від 35 грн, альбом – від 15 до 50 грн, фарби – від 30 грн, пенал – 45–80 грн.

У магазині ми зустріли маму майбутньої першокласниці Вікторію. Жінка саме шукала речі для донечки й розповіла, що навіть не уявляла, скільки всього потрібно купити та яку кількість заощаджень доведеться витратити.

«Збирати Олесю почала ще в середині липня. Я весь час на роботі, тому не хотіла залишати все на останній момент, купувала поступово. За декілька тижнів уже витратила понад 2 тис. грн – придбала портфель, зошити, платтячко з кофтинкою на 1 вересня та блузку зі спідницею для навчання. Коли підрахувала, то була в шоці, адже це ще далеко не половина всього того, що потрібно… Тепер я розумію, що могла купити й дешевші речі, але хочу для своєї дитини все найкраще, щоб вона почувалася впевнено в новому колективі», – поділилася Вікторія.

Далі в нашому списку повсякденний одяг для школи. Батьки мають придбати кілька пар сорочок та штанів для хлопця, блузок і суконь для дівчинки, спортивну форму для уроків фізичного виховання та взуття. У деяких школах Ужгорода обов’язковою є шкільна форма. Це вже додаткові витрати, які обійдуться десь у 800–1400 грн.

Піджак для першокласника коштує від 400 до 1200 грн, брюки – 350–650 грн, спідничка для дівчат – від 200 до 550 грн, сарафан – 480–850 грн, блузку можна купити за 300–600 грн. Дитяче взуття пропонують за ціною 400–700 грн, усе залежить від розміру гаманця батьків. Варто придбати й вишиванку, ціна на них коливається від 250 до 2000 тис. грн.

Як бачимо, на всі згадані речі батьки витратять кругленьку суму, яка точно перевищує місячну «мінімалку» в 3200. Знаючи це, багато хто відкладає гроші на такі покупки заздалегідь. Дехто обирає іншу можливість – онлайн-шопінг через мережу Інтернет, адже в сезон знижок там можна за помірними цінами придбати багато необхідних речей хорошої якості.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах