38373
15:04 15.082017

Закарпатські держслужбовці працюватимуть по-новому

Життя 3213

Сьогодні, 15 серпня, в будівлі Закарпатської ОДА відбувся брифінг, темою якого стала реформа державного управління та її ключові аспекти. Розповідав про новації у призначенні та роботі державних службовців Микола Трофименко, заступник начальника міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби у Львівській та Закарпатській областях.

imgpsh_fullsize

Так, з 1 травня 2016 року вступив у дію новий Закон України «Про державну службу», який за своїми принципами намагався відобразити кращі європейські практики в сфері державного управління. Основними цілями реформи стали: деполітизація державної служби, скорочення переліку посад, які відносяться до державної служби, прозорий вступ на державну службу з врахуванням виключно професійної компетентності, захист прав державного службовця, в тому числі, і від впливу керівника.

З метою деполітизації державної служби відбувся розподіл посад на політичні та адміністративні. Відтак, державним службовцям заборонено демонструвати свої політичні погляди, обіймати посади в керівних органах політичної партії. Використовувати своє службове становище для залучення держслужбовців, посадових осіб місцевого самоврядування та працівників бюджетної сфери до участі у передвиборній агітації, акціях та заходах теж суворо заборонено. Крім того, на час участі у виборчому процесі державний службовець зобов’язаний перебувати у відпустці без збереження заробітної плати.

Даним законом обмежено і коло посад, які належать до державної служби. Так, з переліку посад державної служби виведено посади працівників державних підприємств, установ, організацій та інших суб’єктів господарювання державної форми власності, а також навчальних закладів, заснованих державними органами.

Відтепер на всі посади держаної служби оголошується відкритий конкурс та запроваджено єдиний портал вакансій. Тож кожен українець має змогу отримати інформацію про те, у якому державному органі, у якій області, районі є наявні вакансії. На цьому ж веб-порталі систематично опубліковуються результати проведених конкурсів. Тільки з січня по серпень 2017 року оголошено 1137 відкритих конкурсів на заміщення вакантних посад державної служби у Львівській та 669 – у Закарпатській областях.

Варто додати, що державний службовець має вільно володіти державною мовою та пройти відповідний багаторівневий іспит, який можна скласти у будь-якому вузі країни. Такий іспит є платним та коштує від 350 до 1500 гривень.

Крім того, запроваджено нову модель оплати праці державних службовців. Нею передбачено, що частка посадового окладу становитиме 73 %, а стимулюючі виплати – 27 % від загального фонду. З 1 січня 2019 року, мінімальний оклад державного службовця становитиме два прожиткових мінімуми, а максимальний – 7.

Змінилася й процедура притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності. Так, передбачено створення спеціальних дисциплінарних комісій, що розглядатимуть подані скарги та прийматимуть відповідні рішення.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах