37304
08:56 28.072017

Жива легенда Мукачева відсвяткував своє День народження разом з усім містом. ФОТО

Життя 5855

Вчора, 27 липня, вже традиційно у місті над Латорицею пройшов традиційний 2-ий парад сажотрусів.

_MG_6805

Зауважимо, що він приурочений також до Дня народження Берті-бачі – сажотруса (вчора йому виповнилося 68 років), в Мукачеві займається цим ремеслом з 1973 року і якому у 2010 на центральній вулиці міста встановили пам’ятник! Таким чином Берті-бачі є обличчям, візитною карткою Мукачева!

Зазначимо, що Батьківщиною сажотрусів вважається Данія, коли у 1639 році литовець Гудман Ольсен займався чищенням димоходів в замку короля Крістіана IV в Копенгагені. А у 1728 році в Копенгагені сталася велика пожежа, яка знищила майже половину міста, після цього проблема впорядкування камінів і димоходів набула державного рівня, а сажотруси стали важливими особами.

Привітати з Днем народження живу легенду зійшлося чимало жителів Мукачева, а також гостей нашого краю. Всі вони робили знімки з ними, посміхалися, а також голосно кричали «З Днем народження!». Символічно, що початок параду стартував від пам’ятнику сажотрусу.

Зауважимо, що до привітань долучитись також його колеги: Кін Роберт, віце-президент Угорської державної професійної спілки сажотрусів, а також – Вамош Чабо, Нодь Жолт та Кіраль Петер.

Окрім того, перед парадом у парку «Перемога» з 15.00 проходила розважальна програма в парку Перемоги (конкурси малюнка, конкурс пришивання гудзиків на швидкість, конкурс костюма сажотруса, конкурс подарунка Берті бачію, аквагрим, музика та танці. Діти шили гудзик для іменинника.

Найактивніші учасники та переможці конкурсів відправилися у цікаву подорож – чудо-потягом, який віднедавна з’явився у місті над Латорицею з парку Перемоги до пам’ятнику сажотрусу, де о 18.00 відбувся сам парад.

До параду долучитися також юні сажотруси, а саме молоді дівчата, котрі грали роль сажотрусі. Вони пройшлися центральною частиною міста, зупинялися для того щоб привітати іменинника, а також зробити з ними фото на згадку. Згодом потік людей рушив до фестивального містечка у парку «Перемога».

У парку Перемоги організатори підготували купу цікавих заходів: майстер-класи від сажотруса, конкурси, музикальну програму та подарунки.

А вже о 19.30 з парку Перемоги розпочався старт вело заїзду по найвищим трубам Мукачева (по завершенню вело дискотека в цьому ж парку).

О 22.00 присутніх чекало фаєр-шоу.

Ілона Вільна

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Рахівщині сталася смертельна ДТП
08:45
Великий Четвер: відбувся чин омивання ніг військовим і День священства
08:30
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Всі новини