37287
15:48 27.072017

Представники закарпатської юстиції розповіли про пілотні проекти та безоплатну правову допомогу

Життя 1911

Сьогодні, 27 липня, в прес-центрі Закарпатської ОДА Головне територіальне управління юстиції відзвітувало за роботу у першому півріччі, новинки в он-лайн послугах та наданні безоплатної правової допомоги.  

111

Перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Іван Алмаші розповів, що в краї зареєстровано 16 державних та 160 приватних нотаріусів, які за підзвітний період стягнули до державного бюджету 475 тис грн. З метою протидії рейдерським захопленням було створено Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Тож за перше півріччя комісією було розглянемо 20 скарг та прийняті відповідні рішення.

У краї успішно реалізовано пілотний проект Міністерства юстиції України щодо отримання свідоцтв про народження дитини безпосередньо у пологовому будинку. Так, 12 відділів державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) приймають документи та видають свідоцтва про народження в пологових будинках. Цим сервісом вже встигли скористатись 1603 особи.

Зокрема, на Закарпатті запроваджено проект Мін’юсту, щодо подання заяв через мережу Інтернет. Через веб-портал «Звернення у сфері ДРАЦС» людина може подати заяву, записатись на прийом у зручний для неї час чи отримати он-лайн консультацію. Такою можливістю скористалися 415 громадян.

Завдяки впровадженню сучасних технологій, мешканці Закарпаття мають можливість скористатися електронним сервісом з проставлення апостилю на офіційних документах. Відтак у закарпатців вже немає необхідності витрачати час на поїздку до Києва. За перше півріччя 2017 року забезпечено прийом та видачу 984 апостильованих документів.

Для того, щоб зареєструвати громадське об’єднання закарпатцям, що проживають у сільській місцевості чи у віддалених районах більше не потрібно їхати до обласного центру. Відтепер працівники місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги можуть здійснювати прийом та видачу документів під час державної реєстрації громадських формувань.

У свою чергу, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Закарпатській області Василь Попадинець розповів, що протягом першого півріччя до них звернулося 7 тисяч громадян. Найчастіше закарпатці звертаються з проханням допомогти у вирішення соціально-побутових питань, спадковості, трудового та кримінального права. Юристами центру було подано 1700 доручень у кримінальних справах.

Верховна Рада підтримала ініціативу Міністерства юстиції і наприкінці минулого року розширила коло осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу. Внутрішньо переміщені особи та учасники АТО отримали можливість завертатися за адвокатським захистом з усіх питань, а поріг для малозабезпечених громадян було збільшено до 2 мінімальних зарплат.

Також, нещодавно стартував великий національний проект «Я маю право!», який виконуватиме не тільки просвітницьку функцію, а й проводитиме моніторинг порушених прав і реагування на них з боку держави. Варто додати, що просвітницька робота здійснюватиметься разом з USAID.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини