37269
12:55 27.072017

Свалявщина боротиметься за угорський гранд спрямований на покращення дошкільної освіти нацменшин Закарпаття

Життя 3179

У неділю – Міжнародний день дружби

Добрим задумам – підтримка

Сила людей нашого багатонаціонального краю – у єднанні, благодійності, братанні, приязні та зичливому спілкуванні

рада нарада

Багато мешканців Свалявщини, як і всього багатонаціонального закарпатського краю, вільно спілкуються кількома мовами. При цьому одні до одних всякчас дружні, толерантні, зичливі, поблажливі. Приміром, у Свалявській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 учні опановують чеську мову, в Родниківці і Родниковій Гуті вивчають словацьку. Натомість у ДНК №10, що в районному центрі, малеча з раннього дитинства освоює угорську. Відтак і Чехія, і Словаччина, і Угорщина по можливості намагаються приділяти увагу, надавати посильну допомогу з метою створення для хлопчиків і дівчаток комфортних умов для успішного навчання та затишного проживання.

Ось і днями у районній раді відбулося засідання „круглого столу”, в якому взяли участь голова районної ради Мирослава Ливч, очільниця Закарпатського угорсько-мовного педагогічного товариства, обласний депутат Ілдіка Орос, заступник Свалявського міського голови Мілан Лавкай, головний спеціаліст райво Михайло Коршинський, керуюча справами районної ради Тетяна Ступник, завідуюча НВК №10 Марія Печунка. Зокрема, було обговорено розроблену Угорщиною програму щодо „економічної” допомоги у розвитку мережі закарпатських садків, у яких функціонують угорські групи.

Голова крайового угорськомовного педагогічного товариства, депутат облради Ілдіка Орос детально розповіла, що уряд Угорщини затвердив спеціальну кошторисну програму підтримки дошкільних установ, де діють угорські групи. Оскільки у Сваляві є такий дошкільний заклад, то запропонувала скористатись даним проектом і позмагатися за грант, який дає змогу провести ремонтні роботи у приміщенні, придбати меблі, необхідний інвентар тощо. Вона також наголосила, що для закладів, які беруть участь у програмі, передбачена розробка спеціалізованих навчальних посібників. А серед пропонованого на наступні роки – відкриття ще однієї групи, продовження навчання угорською мовою до 9 класу.

Присутні схвально сприйняли пропозиції гості, а щодо останньої, то зауважили: аби вирішити дане питання, потрібно окреме приміщення. Слід наголосити, що даний захід у Сваляві відбувся напередодні Міжнародного дня дружби, який на планеті святкують 30 липня.

Наталка СОЛЬВА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах