37265
12:46 27.072017

У Виноградові відкрилася виставка картин про репресії закарпатських угорців сталінським режимом

Життя 2713

1Чималий доробок тематичних робіт імпресіоністичного плану глядачам представив закарпатський скульптор-монументаліст, член Національної спілки художників України Петро Матл.

Презентація відбулася вчора у міській картинній галереї «Імпасто».

Назва виставки «По п’ять» взята з команди радянських солдатів, за допомогою якої вони шикували в колони місцевих угорців, забираючи їх на так звані «маленькі роботи»,- розповів Петро Матл.- Люди не розуміли чужої мови і не знали чого від них хочуть. Та розуміння швидко приходило, коли на етапі до таборів прикладами їх жорстоко били по головах і спинах.

Художню виставку вдало доповнює фотоекспозиція про роботу в’язнів-угорців у таборах та географію їх розселення по широкій мережі ГУЛАГУ.

Про пережиті страхіття своїх земляків митець дізнався з розповідей Іштвана Бендаса, Йожефа Гулачі та інших очевидців на початку 90-х років. Тоді й зародилася ідея засобами мистецтва увіковічнити цих людей, пише ГК

Виставку картин Петра Матла у Виноградові модерував керівник районного осередку КМКС, депутат Виноградівської міської ради Золтан Кудрон. А першими її відвідувачами стали виноградівські художники, представники влади, духовенства, любителі мистецтва і журналісти.

Нагадаємо, Петро Матл є автором пам’ятників «Прихід угорців у Карпатський басейн» на Верецькому перевалі, Ілоні Зріні в Мукачеві, його скульптурні роботи є в Японії, Бразилії, а також в Австрії, Чехії, Франції, Швейцарії, Німеччині, Угорщині.

Дивіться у ВІДЕО.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини