36869
21:57 17.072017

На Закарпатті провели традиційний «Куруц-фест». ФОТО, ВІДЕО

Життя 4058

Щорічно після відзначення свята «Турул» усі гості разом їдуть на етнофестиваль «Куруц-фест», який влаштовується вже вшосте. Традиційно місцем його проведення є парк села Пийтерфолво, а організаторами виступають ТУКЗ – КМКС, громадська організація «Pro Cultura Subcarpathica» та Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ.

1 (1)

Михайло Русанюк, голова Виноградівської РДА, розповів, що до 30 вересня на Закарпатті щонеділі «фестивалять» відразу в різних куточках краю.

«Сьогоднішнє дійство є не просто культурним та гастрономічним, це фестиваль з глибокою історією. Приємно, що на Закарпатті представники різних національностей збираються на подібних заходах і разом святкують», – додав пан Русанюк.

З теплими вітальними словами до присутніх звернувся Йосип Борто, заступник голови ТУКЗ – КМКС, перший заступник голови Закарпатської обласної ради, голова Виноградівського осередку Товариства.

«Спочатку було свято «Турул», а з роками його продовженням став фестиваль «Куруц-фест». Ми пишаємося своїм минулим – куруцами, але не забуваємо й про власну культуру та традиції. Саме цей фестиваль дає нам можливість пізнати їх краще й показати підростаючому поколінню. На «Куруц-фесті» збираються сім’ї, знайомляться та спілкуються діти, насолоджуються часом, проведеним разом», – розповів Йосип Борто.

«Люди краще знаходять спільну мову, коли їдять, – заявила Ілдика Орос, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ, – але ми сьогодні зібралися тут не тільки для цього, а й щоб згадати про події 300-річної давнини та силу волі й героїзм куруців. Ференц Ракоці був видатною людиною – замість багатства та земель він обрав свободу для власного народу, за яку боровся, і ми повинні про це пам’ятати».

Зокрема пані Ілдика наголосила на важливості проведення таких заходів, адже підростаюче покоління має знати своє минуле та традиції не тільки з розповідей, але й жити з ними.

Після урочистого відкриття фестивалю всі охочі могли спробувати традиційні угорські смаколики, передусім бограч та різні види випічки. Також можна було покататися на атракціонах і взяти участь у майстер-класах з різьби по металу, дереву, вишивання бісером, ткацтва, в’язання гачком тощо.

Про найменших теж не забули – для них підготували багато цікавого, зокрема надувні замки, батути, каруселі та різні солодощі. Малечі особливо сподобалося розфарбовування обличчя і плетіння волосся.

Під час фестивалю на сцені проходила святкова програма, що включала виступи угорських фольклорних ансамблів і танцювальних колективів в етностилі.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах