36806
16:58 17.072017

На Виноградівщині відзначили річницю визвольної війни 1703–1711 років під проводом Ференца Ракоці ІІ. ФОТО, ВІДЕО

Життя 3043

1 (1)

16 липня в смт Вилок Виноградівського району відбулося традиційне свято «Турул», присвячене першій переможній битві курців у визвольній війні 1703–1711 років та переправі через річку Тиса 14–16 липня 1703 року. Організатором пам’ятного заходу протягом багатьох років виступає Товариство угорської культури Закарпаття (ТУКЗ – КМКС).

Варто згадати, що турул – назва містичного птаха, який мав провести угорський народ до місця сучасної Угорщини. Хоча він не є офіційним гербом держави, це важливий національний символ угорців.

Розпочався захід з покладання вінків до пам’ятної дошки Томаша Есе, що на стіні колишнього «Дому солі». Після цього святкова хода рушила до пам’ятника «Турул», де й відбулось урочисте відкриття свята.

На святкування було запрошено чимало поважних гостей, серед них: Іштван Якоб, віце-спікер парламенту Угорщини, Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді, Ференц Мейкуті, виконуючий обов’язки Генерального консула Угорщини в м. Берегові, Оскар Шестак, голова Загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області, Василь Брензович, голова ТУКЗ – КМКС та народний депутат України, Геннадій Москаль, голова Закарпатської ОДА, Йосип Борто, заступник голови ТУКЗ – КМКС та перший заступник голови Закарпатської обласної ради, Гейза Гулачі, заступник голови ТУКЗ – КМКС і депутат облради, представники органів місцевого самоврядування краю та духовенства.

Відкривав урочистості Оскар Шестак, який висловив радість з приводу присутності на святкуванні такої визначної для угорського народу події: «Коли Ференц Ракоці ІІ закликав свій народ до боротьби, його підтримали й залишалися з ним до кінця, адже бачили в ньому силу та мужність іти проти системи, зламати її. Напевно, саме завдяки Ракоці та його сподіванням угорці дотепер зберегли свою націю та культуру».

Політик наголосив, що Угорщина прагне підтримувати угорськомовне населення, яке залишилося за межами рідної землі. «Важливо забезпечити людей роботою, кращими можливостями для життя, щоб працездатне населення не покидало рідну домівку в пошуках заробітку. Саме тому було розроблено чимало урядових програм, які сприяють розвитку сільського господарства та бізнесу, зокрема й на Закарпатті. Закарпатці завжди мають відчувати, що Угорщина їх підтримує», – додав Оскар Шестак і привітав усіх з отриманням такого довгоочікуваного для країни безвізового режиму.

У свою чергу, Геннадій Москаль зауважив, що з моменту визвольної війни, очолюваної князем Ференцом Ракоці ІІ, минуло понад 300 років, але нащадки до сьогодні зберігають пам’ять про ті героїчні події. Зокрема голова ОДА згадав, що в квітні 2016 року одна з вулиць у селі Шаланки Виноградівського району була перейменована на честь курців.

Іштван Якоб привітав від уряду Угорщини усіх присутніх на місці переможної битви. Віце-спікер розповів про життя Ференца Ракоці ІІ, який повів за собою військо, про те, чим він пожертвував заради власного народу, його свободи та ідеалів. Хоч у війні вони й програми, Ференц Ракоці ІІ з високо піднятою головою прийняв покарання та вигнання. Те, що він зробив для угорського народу, не забудеться ніколи.

Зокрема Іштван Якоб наголосив на важливості подальшого розвитку Закарпаття, його розцвітання та збагачення. Саме для цього було створено благодійний фонд «Егана Еде», який дає змогу закарпатцям отримувати кошти на розвиток власного бізнесу.

Василь Брензович почав свій виступ з розповіді про пам’ятник – птаха турула, який звели в 1903 році на околиці колишніх областей Угоча та Сатмар-Берег. Ще тоді до нього приходили угорці й проводили святкування, так тривало аж до 1945 року, коли пам’ятник було зруйновано. Василь Брензович додав, що угорський народ пройшов важке випробування, але вистояв.

Крім того, голова ТУКЗ – КМКС наголосив на важливості встановлення миру, заради якого можна пожертвувати багато чим: «А що стоїть в основі мирного життя? Передусім реформи та економічне зростання. Ми маємо спиратися на Мінські домовленості, адже іншого шляху в нас нема. Маємо протистояти силам, які перешкоджають дотриманню угод та відновленню миру».

Василь Брензович згадав і про мовне питання, адже угорці всіма силами намагаються зберегти право навчатися рідною мовою, яке в них може відібрати новий законопроект. Проти цього було зібрано вже понад 65 тисяч підписів, але прийняття рішення постійно відкладають. Політик сподівається, що угорців почують і в Україні не допустять утисків прав національних меншин.

Після виступів гості поклали вінки до підніжжя пам’ятника й вирушили на традиційний фестиваль «Куруц-фест».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах