35633
13:54 28.062017

На Закарпатті підбили підсумки дворічного проекту з протидії торгівлі людьми

Життя 4313

Днями у прес-центрі Закарпатської ОДА підбили підсумки дворічного проекту «Впровадження національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Закарпатській області». Спільними зусиллями Закарпатської громадської жіночої організації «Веста», Департаменту соціального захисту населення ОДА та правоохоронних структур цю програму вдалося виконати.

1

«Завданням цього проекту були чотири основні компоненти: прийняття відповідного нормативного документа на виконання заходів проекту; навчання фахівців держустанов, щодо надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми; проведення широкомасштабної інформаційної кампанії; надання допомоги постраждалим», – розповіла голова Закарпатської громадської жіночої організації «Веста» Інна Сабадош.

За словами Наталії Омелянюк, департамент соціального захисту населення почав займатися протидією торгівлею людьми недавно.

«Для нас ця тема нова. Якщо в Європі над цим працюють давно, то ми тільки починаємо і вчимося. Основна наша діяльність – просвітницька. Щоб кожен хто потрапив у таку ситуацію знав куди він має звернутися. В кінці кінців людина, яка визнає себе такою, що потерпіла від торгівлі людьми має усвідомити, що в неї є захист. Якщо вона вирветься з тої біди, то повинна отримати статус потерпілої від торгівлі людьми. Цей статус надає їй відповідні права. За ці два роки відколи у нас підписана угода між департаментом і громадською організацією були затверджені відповідні заходи з протидії торгівлі людьми і ми слідували виконанню цього плану», – зазначила пані Наталя.

IMG_7270

Нині в області 23-ом особам встановлено статус потерпілих від торгівлі людьми. У цьому році такий статус присвоєно шести особам. Йдеться про чотири випадки трудової та два випадки сексуальної експлуатації.

Після отримання відповідного статусу людині встановлюють певний план реабілітації. Їм видається одноразова допомога, яка становить нині близько п’яти тисяч гривень.

«Дякуючи спільній роботі громадської організації «Веста» та департаменту соціального захисту Закарпатської ОДА в останні роки в області не було сплеску злочинів пов’язаних із торгівлею людьми порівняно з іншими областями України, – наголосив начальник відділу боротьби зі злочинами пов’язаними з торгівлею людьми ГУ Нацполіції в Закарпатській області Віктор Ребрей. – У цьому році ми задокументували чотири факти такого роду злочинів. Йдеться про вербування дівчат з метою сексуальної експлуатації. Було затримано чотирьох чоловік, один з них громадянин Словаччини. На сьогоднішній день ведуться слідчі дії з метою довести їхню вину. Хочу зазначити, що 70% торгівлі людьми – це трудова експлуатація. Тож за статистикою у групі ризику навіть не дівчата, а чоловіки, які виїжджають на заробітки».

Отож, потрібно бути дуже обачним не тільки під час працевлаштування за кордоном, але й при переїзді на роботу в іншу область. Для інформування населення створена безкоштовна «гаряча лінія» – 527 з протидії торгівлі людьми в Україні.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах