17:17 23.062017

В Ужгороді проведуть прес-конференцію до дня боротьби зі зловживанням наркотичними засобами

Життя 1337

У понеділок, 26 червня, о 10.00, в прес-центрі Закарпатської ОДА (пл. Народна,4) відбудеться прес-конференція присвячена Міжнародному дню боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом.

Учасники:

– начальник ГУНП в Закарпатській області, полковник поліції

Роман СТЕФАНИШИН,

– головний лікар Закарпатського обласного наркологічного диспансеру

Василь КРУЧАНИЦЯ

Історія боротьби з розповсюдженням наркотиків або, принаймні, спроб якось контролювати їх обіг налічує вже майже 100 років. У лютому 1909 року Шанхайська опіумна комісія, участь у роботі якої взяли 13 країн, намагалася знайти шляхи обмеження ввезення наркотиків із країн Азії. І сьогодні, через майже століття, ми далекі від вирішення проблеми.

У 1987 році Генеральна Асамблея ООН постановила щорічно відзначати 26 червня як Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом на знак висловлення своєї рішучості посилювати діяльність та співробітництво з метою досягнення мети створення міжнародного суспільства, вільного від зловживання наркотиками.

Довідково:

За оцінками ООН, загальносвітова кількість осіб, які вживають наркотики, складає не менше 185 млн. осіб (тобто 3% від всього населення нашої планети, або близько 12 % населення у віці від 15 до 30 років). На жаль, наслідки наркозалежності для демографічних показників стають все загрозливішими з кожним днем. Збільшується частка неповнолітніх і підлітків серед споживачів наркотиків, зростає і кількість жінок, із цією страшною залежностю. Лікарі-наркологи в усьому світі стурбовані проблемою наркоманії, адже за їх твердженням якщо 3-4 роки тому середній вік юних наркоманів становив 16-17 років, то на сьогоднішній день цей показник знизився до 13-14 років. За статистичними показниками за останні десять-дванадцять років збільшилася в сім разів чисельність жінок, що вживають наркотичні та психотропні препарати.

Стан залежності від наркотиків характеризується трьома фактами:

· непереборним бажанням продовжувати прийом наркотиків;

· потребою поступово збільшувати дозу;

· залежністю психічного, а іноді і фізичного характеру від впливу наркотиків.

Так званий синдром наркоманії виникає в результаті прийняття наркотичного засобу, незалежно від того, відбувається це випадково або після систематичного вживання. Етапи цього процесу, що протікає більш повільно або більш швидко, в основному такі:

· Початкова ейфорія, часто дуже короткочасна. Вона характеризується для визначених наркотичних речовин (особливо морфію й опіуму), а не для всіх

засобів. У такому стані підвищеної дратівливості, вигадливих і часто еротичних бачень людина втрачає контроль над собою.

· Толерантність, яка носить тимчасовий характер. Це явище пояснюється реакцією організму на дію однієї й тієї ж дози речовини, прийнятої неодноразово. Поступово організм реагує слабкіше.

· Залежність або нездоланна тяга до прийняття чергової дози наркотику. Більшість дослідників приходили до висновку, що залежність – явище як фізичне, так і психічне.

· Абстиненція (синдром відібрання) відбувається звичайно через 12-48 годин після припинення прийняття наркотику. Наркоман не може переносити цей стан, що викликає в нього нервові розлади, тахікардію, спазми, блювоту, діарею, слинотечу, підвищену секрецію залоз. При цьому з’являється нав’язливе бажання знайти токсичну речовину – наркотик – за будь-яку ціну! Різке “відібрання” призводить наркомана до шалених і вкрай небезпечних проявів, що можуть у деяких випадках викликати дійсні колапси, як це буває з морфіністами. Це різновид страшного delirium tremens – білої гарячки, у якому занурюється невиліковний алкоголік. Приступ сам по собі виражає стан гострої потреби в отруті, що стала необхідним чинником внутрішніх процесів.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах