35155
11:33 22.062017

Як в Ужгороді вирішується проблема з безпритульними тваринами

Життя 9099

З давніх часів собаки – найкращі друзі людини. Вони люблять щиро і віддано, а часом можуть навіть віддати життя за свого господаря. Щоправда, люди не завжди відповідають їм взаємністю і навіть більше – жорстоко з ними поводяться.

1

Небачене для Європи явище – зграї бездомних псів – стає проблемою номер один для міст України. А все це через безвідповідальність власників і відсутність дієвих заходів, які б запобігали розмноженню покинутих тварин. Для Ужгорода така проблема теж не нова. Цьогоріч в обласному центрі зоозахисники нарахували близько 300 безпритульних псів.

Гострота питання пояснюється і боязню містян стати жертвою нападу розлючених тварин. Тим паче, що останнім часом цих випадків значно побільшало.

Міські служби, які займаються стерилізацією дворняг для зменшення їхньої популяції, не в змозі охопити необхідну кількість тварин, тож уже вкотре на допомогу приходить Міжнародна організація «Чотири лапи».

Команда із шести фахівців її представництва з кінця травня працює в обласному центрі Закарпаття: проводить безкоштовну стерилізацію, щеплення від сказу, ідентифікацію та реєстрацію собак-безхатченків. Понад 700 тварин від початку року вже вдалося  простерилізувати працівникам цього товариства в різних містах України.

В Ужгороді фахівці вже вдруге. На гуманні відлови команда «Чотирьох лап» вирушає разом із волонтерами громадської організації «Барбос».

«На місце виїжджає спеціально обладнана мобільна клініка, наші працівники ловлять песиків і привозять на базу, яка знаходиться в притулку «Барбос». Там їх стерилізують, вакцинують проти сказу, усіх тварин ідентифікують, –   розповідає директор ТОВ «Чотири лапи Україна» Олександра Лісчишина. –  Блакитні бирки на вушках означають, що тварина стерилізована й вакцинована, тож більше не буде приносити приплід. Наступного дня, якщо ветеринари дають добро, собак повертають на місце, де їх відловили. Наша мета – провести масову стерилізацію, але з гуманним відловом. Щоб у тварин був мінімальний стрес. Якщо ж собака налякана чи агресивна, ми використовуємо такий засіб, як духова трубка. Утім усе одно в 90% випадків здійснюємо відлов руками. Команда дуже маленька, але за допомогою «Барбоса» ми робимо велику справу. Хочемо подякувати ужгородцям, які допомагають у відлові. Мені телефонують з усього міста, особливо з районів Радванка та Шахта, аби ми допомогли їм із проблемою безпритульних тварин».

У світовій практиці існують три основні методи вирішення проблеми бродячих собак: ліквідація; вилов – стерилізація – повернення в місця проживання (ОСП) та ізоляція в притулках. Методи часто комбінують.

На думку волонтера ГО «Барбос» Ірини Азізян, стерилізація –  найдієвіший спосіб вирішення проблеми безпритульних тварин, оскільки єдиний у місті притулок не в змозі помістити таку кількість бродячих собак. Нині там перебуває півсотні тварин.

«Найбільший плюс –  це, звичайно, гуманний відлов. Адже несоціальних тварин зловити волонтерам дуже важко. Тому ловці «Чотирьох лап» роблять дуже велику справу», –  зазначила пані Ірина.

Що стосується бажання ужгородців узяти додому тваринку з притулку, то за словами волонтерки, таке буває часто.

До прикладу, сім’я Окогриб взяла з притулку «Барбос» трьохмісячне цуценя. Зараз Ненсі – доросла здорова собака, справжній член сім’ї в якому усі душі не чають.

«У нас дитина дуже хотіла і просила собаку. Тож так сталося, що ми взяли собаку з притулку. Про це ми не пошкодували ані мить. Ненсі – надзвичайно розумна, віддана і життєрадісна. Дуже любить людей, а дітей взагалі обожнює. Коли ми її принесли з притулку, то вона була у не найкращому стані. Але любов і турбота творять дива», – розповідає господарка Ненсі.

Утім порівняно з чисельністю нових собак, взяті з притулку – це тільки крапля в морі. Тож Міжнародна організація «Чотири лапи» намагається зробити так, аби кількість безпритульних тварин не зростала. Адже досі в Ужгороді чимало собак із бирками, які причепили під час подібної кампанії у 2013 році. Отже, тварини добре почуваються, живуть у звичному середовищі, але, головне, не принесли потомство, яке б поповнило кількість безпритульних тварин на міських вулицях.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Чотири лапи Україна» підписало меморандум з виконавчим комітетом Ужгородської міської ради.

2

Документ визначає засади співпраці у вирішенні проблем безпритульних тварин в обласному центрі.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв подякував захисникам тварин за роботу, яку вони проводять на волонтерських засадах.

«Представники «Чотирьох лап» уже вдруге приїхали в Ужгород, і ми вдячні, що вони небайдужі до тварин та допомагають нашому місту, – зазначив мер. –  Міська влада й надалі надаватиме всіляку підтримку та сприяння захисникам тварин. Дякую також усім, хто долучається до постійної допомоги чотирилапим, якими опікується громадська організація «Барбос» у міському притулку».

«Чотири лапи Україна» входить до Міжнародного товариства. З робочим візитами волонтери побували на Філіппінах, у Таїланді, Болгарії, Сербії. Фахівці допомагають безпритульним тваринам, які постраждали внаслідок природних катастроф. Часто волонтери влаштовують просвітницькі акції, де закликають українців не викидати домашніх улюбленців на вулицю.

Днями подібна акція відбулась і в Ужгороді. Шестиметрового собаку Шарика розмістили на площі Театральній. Основна мета заходу – привернути увагу громадськості до проблеми безпритульних та домашніх тварин.

Аби вирішити питання покинутих напризволяще чотирилапих, потрібно застосовувати комплексні заходи, упевнені фахівці. Починати вирішення проблеми бродячих собак потрібно з того, щоб усі без винятку домашні пси мали чипи. На Заході давно існує така практика, і якщо чиясь тваринка опинилася на вулиці, відповідальність за всі її дії несе господар. Тож гуманне ставлення до чотирилапих потрібно підкріпити ще й відповідним законом.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини