34832
20:32 15.062017

У ногу з часом: за останні 3 роки УжНУ відкрив півтора десятка нових спеціальностей

Життя 1702

У сучасному динамічному світі успішно конкурувати може лиш той, хто постійно тримає руку на пульсі життя і блискавично реагує на новації і зміни. Бо інакше не виживеш в умовах четвертої науково-технічної революції, інформатизації суспільства, блискавичного розвитку технологій і впровадження ноу-хау в усіх без винятку сферах життя. Нині спроможність конкурувати – це безумовна необхідність для розвитку не лише людини, а й будь-якого підприємства чи організації.

20170426_1356_123456Упродовж кількох останніх років саме таким – динамічним і конкурентоспроможним університетом став і УжНУ. Ще 10-20 років тому закарпатці, аби здобути новітню професію, їхали в Київ, Харків, Дніпро чи Львів. Зараз усе змінилося. Нині вчитися до Ужгорода їдуть не лише наші краяни, а й львів’яни, івано-франківці, буковинці, тернополяни. Це не беручи до уваги словаків, азіатів, африканців та індусів, серед яких популярність УжНУ останніми роками зростає надзвичайно стрімко.

Аналізуючи тенденції на ринку праці і прогнозуючи потреби у спеціалістах на перспективу, керівництво університету вибудовує стратегію розвитку вишу і працює на майбутнє, постійно відкриваючи нові спеціальності.

Статистика свідчить, що за останні 3 роки в УжНУ розпочато набір студентів на півтора десятка нових спеціальностей. Таким результатом зможе похизуватися далеко не кожен із провідних вишів країни. Причому треба відзначити, що робота в цьому напрямку ведеться грамотно: в УжНУ роблять ставку не лише на ультрамодні професії, а думають і про розвиток всіх структурних підрозділів. Яскравим свідченням цьому є той факт, що за останні 3 роки десяток факультетів розпочав набір студентів на нові перспективні спеціальності.

До прикладу, цього року у зв’язку зі значним дефіцитом фахівців уперше здійснює набір за новою спеціальністю «Телекомунікації та радіотехніка» фізичний факультет УжНУ. На математичному факультеті ліцензовано і з осені розпочнеться навчання на спеціальностях «Статистика» і «Системний аналіз». Кафедра приладобудування інженерно-технічного факультету з 2016 року розпочала підготовку фахівців за спеціальністю «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології». Також торік на економічному факультеті розпочали готувати фахівців нових для нашого регіону спеціальностей «Логістика» та «Митна справа і оціночна діяльність».

Активно працюють і підрозділи гуманітарного спрямування. Так, у 2015 році аж три нові спеціальності відкрито на факультеті міжнародних економічних відносин – «Міжнародна інформація», «Міжнародна економіка» та «Маркетинг». На філологічному факультеті вже вчаться перші студенти за напрямом «Реклама та зв’язки з громадськістю», а також за новою спеціалізацією «Російська мова і література, польська мова і література» (вперше в УжНУ студенти опановують нову освітню програму, що включає вивчення польської мови, польської літератури та суміжних дисциплін).

Фахівців за надзвичайно актуальним для Закарпаття напрямом «Готельно-ресторанна справа» УжНУ готує з 2015 року. Потреба в них колосальна, адже мережа готельно-ресторанних, туристично-рекреаційних та санаторно-курортних закладів області нараховує кілька сотень об’єктів, кількість туристів на Закарпатті постійно росте, а для їх якісного обслуговування не вистачає кваліфікованих кадрів.

Та ж ситуація – і в сфері освіти. Скажімо, після проведення ініційованих урядом реформ системи шкільної освіти та медицини виникне гостра потреба у фахівцях, яких в Україні раніше ніхто не випускав. А УжНУ їх уже готує! Мова про те, що, відповідно до постанови Кабінету міністрів, для дітей із розумовими вадами більше не створюватимуться особливі школи, вони навчатимуться у спеціалізованих класах загальноосвітніх шкіл. Щоб цю реформу реалізувати, потрібні підготовлені фахівці, які мають специфічні навички, компетентні працювати з такими дітьми. І нині на факультеті здоров’я і фізичного виховання Ужгородського національного університету вже популярною є спеціальність «Олігофренопедагогіка, логопедія». До речі, на цьому ж факультеті готують і фізичних терапевтів та ерготерапевтів – фахівців абсолютно нових спеціальностей, які ухвалені постановою Кабінету Міністрів України тільки з лютого 2017 року.

Ось лише кілька прикладів-аргументів на користь твердження, що Ужгородський національний університет по-справжньому йде в ногу з часом. Як наслідок –  за кілька останніх років УжНУ не просто міцно закріпив за собою роль флагмана вищої освіти в нашій області, але став одним із вишів-лідерів Карпатського регіону, університетом, що надає якісну фахову освіту і готує висококваліфікованих і конкурентоспроможних на ринку праці спеціалістів.

Ярослав Світлик,

Інформаційно-видавничий центр

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини