33246
18:40 25.052017

У Сімерках на Перечинщині відбулося храмове свято. ФОТО

Життя 12604

unnamed (5)

Село Сімерки – бічне, розкинулось за сім кілометрів від Сімера. Проживає тут всього 1035 чоловік.

unnamed (2)

Та сьогодні, 25 травня, у Сімерках було велелюдно. На храмове свято Вознесіння Господнього приїхало багато прочан та духовних отців з греко-католицьких та православних парафій Перечинського району.

unnamed (3)

unnamed (4)

 В обох церквах священики відправили Божественні Літургії, під час яких вірники могли приступити до сповіді, причаститися і отримати повний відпуст.

unnamedПотім був обхід святинь з читанням Євангелій, мировання та Вечірня. Величне і радісне калатання дзвонів вітерець розносив на всю околицю. Було трохи прохолодно, але головне – без дощу. Щасливі посмішки на обличчях людей свідчили про те, що свято було кожному до душі.

Після молебню на присутніх чекала трапезами. Пригощали магазинним печивом та домашніми тістечками. З напоїв була мінеральна та солодка вода.

У центрі села продавали традиційні когутики і пацюрки. Солодощі користувалися не дуже великим попитом. Біля церкви на лавці сиділи дві дівчинки  і хлопчик і так смачно облизували саморобні лизала.

Без циган престольні празники неможливо уявити. Тут їх теж було чимало. До людей чіплялися, як реп’ях до петика: «Не пошкодуй беременній», «Дай рубиль дітині на молоко». Хто ігнорував, наздоганяли і свої мантри вели далі. Та циганській нахабності нема меж. Греко-католицькі прочани лише почали трапезу, як до столу підійшли три смаглявки і почали брати коробки із солодощами.

– Та майте совість – ще не всі люди взяли по кусочку тіста, а ви забираєте зі стола, – чоловік років 55 почав присоромлювати циганок. А їм як з гуся вода: вдали, що не чують і швидко сховали коробки з тістечками в своїх зайдах. Одна прямо у відро все змітала зі столу.

– Куди то тягнеш? – спитав чоловік?

– Дітям, – сухо відповіла і продовжила своє робити.

– Дамо вам і тістечок, і води, але не наглійте, – почала благати жінка з акуратною зачіскою в стильному костюмі. Але циганки швидко кинули зайди на плечі і почимчикували до православної церкви.

– Лиш до гріха доводять, та ще і у таке свято. Гроші на дітей отримують, жебрають – і все їм мало. Я таких грошей не отримую за рік, як вони за місяць. Я роблю, плачу податки, – а вони паразити… –  чоловік не стримував емоцій.

– Не мириґуйся. Бог усе видить. Най їм буде на хосен, – одна із прочанок вдалась владнати ситуацію. Присутні підтримали її.

Тетяна Грицищук, фото автора

unnamed (6)

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини