33217
14:35 25.052017

В Закарпатській ОДА представили конкурсні ескізні проекти пам'ятника жертвам Голодомору

Життя 2566

Сьогодні, 25 травня, в атріумі будівлі Закарпатської ОДА, відбулося представлення конкурсних ескізних проектів пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 р.

1

Нагадаємо, завданням конкурсу було відобразити важливу історичну подію в житті України засобами монументальної пластики на високому художньому рівні та з урахуванням особливостей навколишнього середовища, зокрема, масштабів, простору, ландшафту й архітектурного ансамблю на місці встановлення майбутнього пам’ятника – пл. Народна, 2 (біля будівлі медичного факультету УжНУ).

Відповідно до вимог конкурсу, оголошеного Закарпатською обласною державною адміністрацією, прийом робіт тривав до 15 травня. Відтак встигли їх подати чотири автори. Один із них Богдан Корж.

2

– Свій ескізний проект я подав у чотирьох варіантах. Сама модель виконана із тонованого гіпсу, під бронзу. Основна ідея скульптурної композиції – через образ згорьованої жінки-матері та дитини, що тягнеться до неї, передати стан безвиході та глибокого смутку, – розповідає скульптор. Образ жінки вирішено без портрета, бо таких знедолених матерів був не один мільйон. Руки жінки міцно тримають дитину, але голова відвернута – їй несила дивитись в очі голодній дитині. Розкриття теми підсилюється різними символами: каменем-хлібом, зламаним колоском, житнім полем.

Вже сьогодні кваліфіковане журі повинне визначити переможця конкурсу.

Так, за третій результат у конкурсі премія становитиме 6 тис. гривень, за другий – 10 тис. гривень, а з автором найкращого ескізного проекту буде укладено угоду про встановлення пам’ятника.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини