31172
15:24 6.052017

500 українських дітей цього літа відпочинуть на угорському Балатоні

Життя 3091

Про це повідомив Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини, під час свого візиту до столиці України. Він зазначив, що такий відпочинок організовують для учнів українських початкових шкіл, які вивчають угорську мову.

hungary_060520111011_5

Іштван Грежо завітав до Києва з нагоди проведення фестивалю, на якому виступили й закарпатські гурти. Кількома днями раніше уповноважений уряду Угорщини вів переговори із заступником голови Чернігівської ОДА Наталією Романовою, керівником територіального управління українського МЗС Василем Богнаром та керівниками Міністерства культури України. Іштван Грежо зазначив, що Міністерство закордонних справ Угорщини планує придбати в Києві нерухомість, аби створити «Угорський дім», і додав, що таким чином здійсниться майже десятирічна мрія тамтешніх угорців мати місце, де можна зібратися. Крім того, уряд Угорщини профінансує оновлення київської скульптури Шандора Петефі, а також створить «Угорський дім» у Львові, де угорська спільнота дедалі більше розростається. Важливим є й те, що недавно в університеті міста Ніредьгази (Угорщина) відкрили кафедру української мови та культури.

Іштван Грежо повідомив, що разом з Любов’ю Непоп, Надзвичайним і Повноважним Послом України в Угорщині, вони відвідали 12 поранених українських бійців, які наразі перебувають на реабілітаційному лікуванні в угорському місті Хайдусобосло.

Зокрема уповноважений уряду Угорщини розповів українським партнерам про угорську програму розвитку регіону, основна мета якої покращити рівень життя угорськомовного населення України. Іштван Грежо наголосив, що Угорщина прагне допомогти не лише угорській спільноті, а й українському населенню. З-поміж вагомих інвестицій він назвав повне оновлення дитячого відділення лікарні м. Виноградова.

Варто зазначити, що Міклош Шолтес, держсекретар Міністерства людських ресурсів Угорщини, який відповідає за міжконфесійні, міжнаціональні та громадські зв’язки, минулого тижня також перебував з робочим візитом у Києві. Під час зустрічей він заявив, що за підтримки уряду Угорщини цього літа понад 700 український дітей, чиї батьки загинули чи були поранені під час збройного конфлікту на Сході України, теж зможуть відпочити в Угорщині.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, за матеріалами «МТІ»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах