31158
21:22 5.052017

У Закарпатській облраді урочисто відзначили 10-ту річницю успішного партнерства з краєм Височина

Життя 2631

У п’ятницю, 5 травня, в атріумі адмінбудівлі обласної ради відбувся урочистий вечір, присвячений 10-річчю співпраці між Закарпатською областю і краєм Височина Чеської Республіки.

unnamed (4)

Серед запрошених – делегації з кожного району та міста обласного значення. Та в центрі уваги – винуватці свята – наші чеські партнери.  Зокрема, Miлош Вистрчілсенатор Парламенту Чехії, колишній гетьман краю Височина, а також  нинішній гетьман – Їржі Бєгоунек.

Гостей зустрічали з трембітою та народними музиками, зал святково прибраний українською та чеською державними символіками. Тут же оформлена цікава тематична книжкова виставка «Чеський слід на Закарпатті». Після того, як зазвучали Національні Гімни України та Чехії, які  майстерно виконали артисти Закарпатського народного хору, до присутніх з вітальними промовами звернулися голова облради Михайло Рівіс, поважні чеські посадовці, а також керівник облради п’ятого скликання Михайло Кічковський.

Від імені депутатів облради, районних та міських рад, від усіх закарпатців Михайло Рівіс сердечно привітав чеських побратимів з ювілейною датою, висловив їм глибоку повагу та подяку за сприяння у соціальному розвитку нашого регіону. Та додав, що Закарпаття має багато добрих друзів – і в близькому, і далекому зарубіжжі. Але співпраця з краєм Височина служить взірцем міжрегіонального співробітництва не тільки для наших братніх народів, а й всієї Європи. Вона надзвичайно позитивно проектується на зміцнення як міждержавних відносин, так і суспільного життя обох регіонів.

– Мені надзвичайно приємно констатувати, що розпочате десять років тому співробітництво між Закарпаттям і Височиною настільки успішно розвивається, що з нього беруть приклад й інші регіони наших країн, – наголосив Михайло Рівіс.

unnamed (5)

І не дивно, бо сьогодні на Закарпатті майже немає району, де б ця співпраця не залишила по собі добрий «чеський слід». Вона втілена у більше 80 новозбудованих, реконструйованих або відремонтованих за фінансової допомоги краю Височина шкіл, дитсадків, лікарень, закладів культури. Цього року їх число ще збільшиться. Імена Їржі Бєгоунека, Зденека  Кадлеца, Мартіна Гискі, Марії Кружікової, Йосефа Недвєда, Катерини Свободової та інших ваших поважних осіб нині добре відомі жителям верховинських сіл, їх там приймають як найкращих друзів.

–  Переконаний, що нинішній Ваш візит на Закарпаття багаточисельної, потужної представницької делегації не тільки відкрив для Вас нові сторінки нашого прекрасного карпатського краю, а й створив нові перспективи нашої співпраці, – підкреслив очільник облради Михайло Рівіс.

Звісно, особливої вдячності заслуговують ті, хто стояв у джерел становлення нашого партнерства. Серед них – колишній гетьман краю Височина, нині член Сенату Парламенту Чехії Мілош Вистрчіл, голова Закарпатської обласної ради п’ятого скликання Михайло Кічковський, голова уряду краю Височина Зденек Кадлец, член Представництва багатьох скликань краю Височина Вацлав Кодет, члени Постійної конференці Йозеф Недвєд та Катерина Свободова, нині народний депутат України Василь Брензович, наш земляк Василь Самандрула, колишній директор Лазещинської загальноосвітньої школи Рахівського району Іван Бунтушак та багато інших. Усіх не перелічиш. Започаткована ними справа дала щедрі результати.

– За це всім Вам наша щира вдяка, низький уклін і повага більш як мільйонного Закарпаття, – констатував Михайло Рівіс.

Далі відповідно до спільного розпорядження голови ОДА та голови облради Михайло Рівіс вручили колишньому гетьману краю Височина, нині члену Сенату Парламенту Чехії Мілошу Вистрчілу, нинішньому керівнику Височини Їржі Бєгоунеку та голові Закарпатської обласної ради п’ятого скликання Михайлу Кічковському нагрудний знак «За розвиток Закарпаття».

unnamed (6)

Також  вручив Почесну грамоту обласної ради: координатору співпраці краю Височина із Закарпатською областю Катерині Свободовій; раднику голови обласної ради з питань співпраці з органами самоврядування та громадськими організаціями Чеської Республіки на громадських засадах, члену Постійної конференції Йозефу Недвєду. Не забув і про нашого земляка.

– Народним послом у краї Височина є наш земляк Василь Самандрула.  Кілька днів тому йому виповнилося 50. Від імені обласної ради, від територіальних громад області хотів би щиро його привітати з цим золотим ювілеєм і побажати міцного здоров’я, щастя, успіхів і довголіття. А за його особистий вклад у розвиток співпраці вручити подяку і цінний подарунок, – наголосив Михайло Рівіс.

Далі майстри мистецтв та художні колективи Закарпаття під керівництвом Заслуженого працівника культури України Наталії Петій-Потапчук вітали учасників урочистостей цікавою концертною програмою, інформує Прес-служба Закарпатської облради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах