30464
14:29 29.042017

У «старому селі» зіграли традиційне закарпатське весілля

Життя 8497

Вчора, 28 квітня, на території ужгородського скансену відбулося пізнавальне та видовищне дійство під назвою “Великодні забави”, яке для відвідувачів спільно підготували обласний музей народної архітектури та побуту й Ужгородський коледж культури і мистецтв.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Останній, нагадаємо, в ці дні приймає Всеукраїнський науково-методичний семінар із проблем розвитку початкової мистецької освіти (хореографічне мистецтво) за участі керівників Державного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв України та викладачів мистецьких навчальних закладів із різних областей, а також зі Словаччини, повідомляє «Карпатському об’єктиву» Управління культури Закарпатської ОДА.

Привітала гостей начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Вікторія Фролова, запевнивши, що перебування в Ужгороді саме в ці дні неодмінно запам’ятається як розкішними пейзажами, так і бурхливим культурним життям міста. Долучились до вітань і співорганізатори свята, запросивши присутніх прогулятися вуличками “старого села”, в центрі якого представили насичену концертну програму.

Зокрема, з вокальними й музичними номерами на імпровізованій сцені виступили Народний фольклорний ансамбль “Маки” (керівник В.Вігула), вокальний ансамбль та зразковий хор студентів Ужгородського коледжу культури і мистецтв (керівники – Н.Швайгер, О.Тазінгер, концертмейстер – М.Петрушевський). Окрім того відбулися майстер-клас із традиційних танців “Танцювальна мозаїка Закарпаття” (керівник – О.Хижун, акомпанемент – Ю.Керецман) і народні ігри “Повний кошик Великодніх подаруємо забав” (керівник Л.Ухач). “Родзинкою” ж програми стало обрядове дійство “Закарпатське весілля” (керівник Л.Сівак), яке студентська молодь майстерно і заразом легко та невимушено відтворила на втіху всім запрошеним і випадковим гостям свята.

Як поділився директор музею Василь Коцан, лише сьогодні в рамках пілотного проекту Міністерства юстиції України “Шлюб за добу” на території скансену побралися дві пари закоханих. Безумовно, це не може не радувати, позаяк засвідчує інтерес сучасників до традицій. Водночас, і завдяки таким постановкам, як то нині представили широкому загалу студенти коледжу – народні звичаї Закарпаття здобувають симпатиків. Тож у цьому напрямку діяльності музей та коледж дотикаються, а отже подібним спільним заходам – бути. 

Цього ж разу музейники в рамках свята подбали про своїх наймолодших відвідувачів, залучивши їх до розписування дерев’яних писанок і розмальовок на великодню тематику та гри зі складанням дерев’яного пазлу “Мандрівка ужгородським скансеном”, що була представлена вперше.

Опісля гостей ознайомили з експозиціями обласного музею народної архітектури та побуту, а також сусіднього – обласного краєзнавчого музею.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах