29971
20:25 22.042017

На Тячівщині гучно відсвяткували День добросусідства між Україною та Румунією

Життя 4386

IMG_7868

У суботу, 22 квітня, на Тячівщині у мальовничому селі Нижня Апша відбувся українсько-румунський День добросусідства. На початку керівники Закарпаття з хлібом-сіллю зустріли офіційну делегацію на чолі румунських повітів Марамуреш та Сату Маре у пункті пропуску «Солотвино-Сігет Мармацієй».

Потім, переїхавши до школи с.Нижня Апша, учасників свята радо вітали тамтешні мешканці, художні колективи краю та із сусідніх повітів Румунії. Зі сцени з вітальних словом до присутніх звернулися очільники Закарпаття, префект повіту Марамуреш Себастіан-Міхай Лупуц, префект повіту Сату-Маре Дарус Філіп, голова повітової ради Марамуреш Зетя Габріел та голова повітової ради Сату-Маре Потакі Чобо, голова Тячівської РДА Василь Дем’янчук та інші.

– Українців і румунів, крім кордону, розділяють погані дороги й річки. Дороги ми зараз інтенсивно ремонтуємо, а річки контрабандисти долають навіть без мостів, – жартівливо розпочав свою промову на румунській мові губернатор. – Якщо ж серйозно, то Закарпаття, Марамуреш і Сату-Маре мають багато спільного – наприклад, традиції, пісні і хороші люди. Сьогодні ми в цьому переконаємося. Щиро бажаю всім гарного свята! Слава Україні! Слава Румунії!

Румунські гості відзначали, що в Україні шанують працелюбних братів-румунів, їхню мову, самобутні традиції і звичаї. Потрібно й надалі сприяти, аби румуни й українці їздили одні до одних в гості, вільно і щасливо спілкувалися, розвивали народне мистецтво, збагачували багатовікові звичаї і традиції.

Після офіційних виступів Геннадій Москаль разом з румунськими префектами в урочистій обстановці підписали «Програму спільних дій Закарпатської ОДА, префектури повіту Марамуреш та префектури повіту Сату-Маре на 2018 рік». Також було підписано угоду про співробітництво сільських голів Ваду Ізей Влашин Петру та Хижа – Іваном Гайдуком.

Далі відбулися масові гуляння, перед гостями виступили фольклорні колективи обох країн, також кожен присутній мав нагоду оцінити твори народних умільців, продегустувати національні страви та напої, представлені з різних районів Закарпаття, інформує прес-служба Закарпатської облради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини