29669
13:25 17.042017

Зібрати квартиру по частинах

Життя 12370

Bezy-myanny-j32«Протягом 10 років я проживала у шлюбі. У 2016-му ми розлучилися через суд, бо маємо неповнолітню дочку. Під час суду придбану за час шлюбу двокімнатну квартиру ми розділили порівну. Колишній чоловік проживає окремо з іншою жінкою. У кінці 2016-го я отримала листа від нього про те, що він має намір продати свою частку квартири, у якій ми з дочкою живемо, за 320 тис. грн. Я майже одразу повідомила його по телефону й надіслала на йому листа, що хочу викупити цю частку, бо його ціна для мене прийнятна. Через тиждень, звернувшись до чоловіка, я дізналася, що свою частку квартири він подарував іншій людині. На моє переконання, цей договір є незаконним, бо я маю переважне право на викуп як співвласник та мешканець. Хочу подати до суду позов про скасування договору дарування. Скажіть, чи є в мене можливість захистити своє право на квартиру».

Так, відповідно до законодавства, ви маєте право на першочергове право купівлі частки квартири чоловіка як співвласник. Однак ідеться виключно про випадок продажу. Дарування квартири не вважається її продажем, а тому переважного права на отримання частки помешкання в дарунок ви, на жаль, не маєте.

Однак якщо під виглядом договору дарування відбулося укладення договору купівлі-продажу, тобто ваш чоловік отримав від договору гроші, то шанси стати власником квартири в повному обсязі у вас таки є. Зокрема якщо мають місце ознаки, за якими можна визначити згаданий договір дарування як удаваний правочин, тобто правочин, котрий вчинено сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили. Якщо судом буде встановлено такий факт, відносини сторін регулюватимуться правилами щодо правочину, який сторони насправді вчинили. У разі, коли суд установить, що мав місце договір купівлі-продажу частки квартири, то ви матимете право на задоволення вимоги про переведення на себе прав та обов’язків покупця за цим договором. Тобто у випадку вдалого підтвердження всіх необхідних для цього обставин, ви можете стати власником проданої частки квартири.

Для підвищення шансів на перемогу вам слід заручитися підтримкою адвоката, який правильно оцінить ситуацію, зможе скористатися правом збору доказів, що підтверджують згадані вище обставини, складе позов та представить ваші інтереси в суді у цивільній справі.

Віталій Буришин

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах