29464
10:16 16.042017

Труднощі перекладу для спадкоємця

Життя 9791

yuridicheskaya-konsul-tatsiya-657x438«Помер мій дідусь. Він залишив мені у спадщину будинок, у якому ми проживали разом. Для оформлення спадщини я звернувся до нотаріуса, але він мені відмовив у зв’язку з тим, що у свідоцтві про право власності на будинок на відміну від свідоцтва про смерть є помилка в написанні однієї літери в прізвищі мого дідуся через неправильність перекладу з угорської мови. Вважаю, що через такі дрібниці нотаріус не мав права відмовити мені, тобто його дії є неправомірними. Підкажіть, як оформити спадщину та притягнути до відповідальності нотаріуса».

Дії нотаріуса насправді правомірні, оскільки є невідповідність відомостей про прізвище, ім’я та по батькові у свідоцтві про смерть вашого дідуся та в свідоцтві про право особистої власності на житловий будинок. У такому випадку нотаріус, відповідно до порядку вчинення нотаріальних дій, зобов’язаний відмовити у вчиненні нотаріальної дії, тому що не може цілком достовірно встановити належність свідоцтва саме померлому через невідповідність написання його прізвища в цих двох документах.

Тож вам спочатку треба звернутися до органу, що видав згадане свідоцтво, з проханням про виправлення описки. Якщо повноважний орган зробить це, то ви сміливо можете йти до нотаріуса, у якого тепер не буде підстав для відмови. Якщо повноважний орган не внесе виправлення, то слід звертатися до суду із заявою про встановлення факту належності свідоцтва вашому дідусеві та представити всі докази, які засвідчують факт належності й проживання в цьому будинку вашого дідуся (відомості про реєстрацію, договори з комунальними службами, свідчення свідків, відомості з будинкової книги, факт оплати податку на землю, докази, що ви є спадкоємцем майна померлого, інші докази). До заяви вам також треба додати письмову відмову органу, який видав свідоцтво, у виправленні описки, бо інакше суд може залишити судову заяву без розгляду через відсутність підстав вважати, що ваші права та інтереси порушені чи не визнаються. Заява подається в порядку окремого провадження, де ви будете виступати заявником. Інша сторона в такому провадженні називатиметься зацікавленою особою. Нею ви повинні вказати орган, що видавав свідоцтво, орган місцевого самоврядування на території якого знаходиться цей будинок, осіб, котрі також є спадкоємцями, крім вас (якщо такі є). У випадку винесення позитивного рішення про встановлення належності свідоцтва вашому померлому дідусеві ви можете знову звертатися до нотаріуса, який вже не матиме перешкод для видачі свідоцтва про право на спадщину. Для належної підготовки документів та складання заяв вам слід заручитися підтримкою юриста, оскільки через процесуальні тонкощі за наявності підстав по суті обставин ви можете отримати відмову з причин неправильності юридичних процедур.

Віталій БУРИШИН, адвокат

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах