29362
14:05 11.042017

Передумав одружуватися – плати 50 тисяч

Життя 10571

«Півтора року я зустрічалася з хлопцем. У лютому ми вирішили одружитися. Готувалися до весілля в селі за чотири місяці до дати одруження. Мої батьки витратили близько 50000 грн, адже замовляли весільне вбрання, орендували місця в ресторані, здійснювали витрати на святковий бенкет, музикантів, транспорт та інше. На церемонію укладення шлюбу в РАЦСі, де було близько 100 чоловік, наречений не з’явився. Як повідомив його батько, він передумав одружуватись. Такими діями мені та моїм батькам було завдано великої шкоди й ганьби серед родичів і мешканців села, в якому я проживаю. Чи маю я право на відшкодування моральної шкоди та повернення витрат на весілля?»

watpliwosci_przed_slubem_sensity_2-e1458823903819-1030x563

Відповідно до законодавства, якщо наречений (наречена) відмовився від укладення шлюбу, то зобов’язаний відшкодувати всі витрати іншої сторони на приготування до весілля. У питанні відшкодування моральної шкоди складніше. Так, діями колишнього нареченого вам завдано незручностей, але ознак заподіяння моральної шкоди, відповідно до критеріїв її визначення згідно із законом, немає. Окрім того, підставами для відшкодування моральної шкоди можуть бути лише дії особи, які визначаються як порушення обов’язку, визначеного законом. Укладення шлюбу не визначається як обов’язок. Воно є лише правом нареченого та нареченої (чоловіка та жінки), а тому відмова одного з них скористатися своїм правом є правомірною. Тож відмова колишнього нареченого від укладення шлюбу – це правомірний спосіб реалізації своїх особистих немайнових прав.

Окрім того, шлюб є правомірним, якщо базується виключно на добровільній згоді обох сторін, а примушення до укладення шлюбу в будь-який спосіб, згідно із законодавством, неприпустиме. Це підстава для визнання недійсності шлюбу. За наведених обставин ви та ваші батьки (організатори приготувань до весілля) маєте право на відшкодування лише фактичних витрат коштом колишнього нареченого і не більше. Якщо ви вважаєте, що вам заподіяно моральної шкоди у вигляді шкоди честі чи гідності, то відповідачем за позовом має бути особа, яка стала автором і поширювачем недостовірної інформації, що стосується вас особисто, або поширила про вас образливі висловлювання та умовиводи якомусь колу осіб у зв’язку з цими обставинами. Відповідно до таких критеріїв, відповідачем у суді може бути й інша відмінна від колишнього нареченого особа – усе залежить від обставин подій, що мали місце. Для позову про відшкодування витрат на приготування до весілля слід зібрати всі підтверджувальні фінансові документи (чеки, квитанції, акти виконаних робіт (наданих послуг) тощо), мати свідків, які підтвердять факт відмови від укладення шлюбу, і скласти позов до суду. Цю роботу бажано доручити кваліфікованому юристу у зв’язку з необхідністю добре володіти положеннями норм закону та знати процедуру розгляду таких позовів у суді.

Віталій БУРИШИН, адвокат

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини