28021
19:58 23.032017

Нацменшини Закарпаття можуть розраховувати на безоплатну правову допомогу

Життя 2586

Закарпаття – багатонаціональний край. В області офіційно зареєстровано 63 громадських організацій різних нацменшин.

1

З огляду на це, одним із пріоритетних завдань місцевих органів влади є просвітницька діяльність, щодо розширення доступу до безоплатної правової допомоги, зокрема і для нацменшин краю. Аби краще поінформувати населення Регіональний центр з надання БВПД та Головне територіальне управління юстиції в Закарпатській області, вкотре організувало круглий стіл, щодо обговорення безоплатної правової допомоги.

«З вересня 2016 року на Закарпатті розпочали роботу 13 бюро правової допомоги. Бюро створені на базі ліквідованих районних управлінь юстиції та покликані стати пунктами доступу громадян до права і правосуддя.

Попри активну інформаційну кампанію, значна частина населення все ще не достатньо поінформована про свої права та можливість отримати безоплатну правову допомогу. Зустріч за круглим столом із представниками громадських організацій національних меншин краю, безсумнівно, сприятиме розширенню доступу до правової допомоги за рахунок держави ще ширшому колу осіб та вирішенню їх життєвих проблем у правовий спосіб», – наголосив відкриваючи захід директор Регіонального центру Василь Попадинець.

За словами спікерів заходу в подібних центрах можна отримати не лише юридичні консультації, але й адвокатські. Минулого року до таких центрів звернулося понад тисячу громадян.

«Професійні юристи області, які дорожать своїм ім’ям самовіддано захищають права громадян у суді, – зазначив представник ГО «Молодіжне товариство угорської культури» та адвокатського об’єднання «Алібі» Віктор Іляшович. – Що стосується безоплатної правової підтримки представників нацменшин, слід

зважати на те, що деякі з них не знають української мови. Тож варто зважати на це і залучати правозахисників, які розмовляють мовами тієї чи іншої нацменшини».

Юрист «Товариства угорської культури Закарпаття» Маріана Беркі під час круглого столу запропонувала спробувати залучати гроші на розвиток безоплатної правової підтримки краян через отримання грантів. Відтак зазначила, що члени Товариства намагаються донести до етнічних угорців інформацію про безоплатну правову допомогу, публікуючи інформацію, оголошення у друкованій пресі, а також роздаючи тематичні листівки мовою нацменшини.

«Громадяни звертаються до нас з дуже різними питаннями – це втрата, або ж повна відсутність паспорта, свідоцтва про народження, розірвання шлюбу, реєстрація нерухомості тощо. Як засвідчує практика, чимало проблемних питань, можна вирішити у досудовому порядку», – зазначив директор Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Давиденко.

Тож представники національних меншин краю, а також інші мешканці області, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися у місцеві центри.

Ужгородський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м.Ужгород, вул.Загорська, 51. Тел: (0312) 64-15-05.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах