27507
13:03 16.032017

В Берегові та Ужгороді відзначили День пам’яті Революції та боротьби за свободу 1848–1849 років угорського народу

Життя 2399

15 березня – одна із найзнаменніших дат в історії угорського народу. Закарпатські угорці також відзначають історичну подію 1848–1849 років.

IMG_8712

Уже традиційно сотні берегівчан і жителів Берегівського району зібралися біля пам’ятника Шандору Петефі, відомому поету й революціонеру, натхненнику угорців, для вшанування з нагоди Дня пам’яті Революції та боротьби за свободу 1848–1849 років угорського народу.

Прозвучав Гімн України, а також в унісон, у виконанні присутніх, пролунав гімн Угорщини.

Це одне із тих свят, які мають не тільки історичний характер, вони не лише позначені червоним у календарі… це те свято, що в сьогоденні несе важливе повідомлення для нас, із якого ми черпаємо сили й натхнення боротися з тими перепонами, що трапляються на шляху.

Левенте Мадьяр, Державний секретар угорського зовнішньополітичного відомства, відповідальний за економічну дипломатію, який прибув на святкування, чітко заявив від імені уряду Угорщини: «Поруч із тим, що ми будемо безумовно підтримувати відносини з Україною та виконувати зобов’язання, пов’язані з цим, рішуче протистоятимемо всім спробам, спрямованим проти життя, добробуту та реалізації можливостей угорців Закарпаття». «І сьогодні починається нова програма, котра передбачає 20 мільярдів форинтів на розвиток промисловості та сільського господарства області», – додав угорський політик.

Василь Брензович, народний депутат України, голова ТУКЗ – КМКС, яскраво змалював присутнім паралелі минулого й сучасного, події, які відбуваються в Україні тепер та які вже далекі в часовому просторі, але такі близькі духовно. Парламентар зазначив: «У багатонаціональній країні неможливо створити стабільність і внутрішньодержавну безпеку без забезпечення дотримання прав та свобод для національних меншин». Він наголосив: «Закарпатські угорці непохитно стоятимуть за права освіти й користування рідною мовою, відстоюватимуть право володіння подвійним громадянством. І завдячуючи єдності, вони зібрали понад 60 тисяч підписів на захист та збереження своїх прав і свобод».

На урочистостях були присутні й Ерне Кешкень, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні, Віктор Мікулін, заступник голови Закарпатської ОДА, Йожеф Бугойло та Ендре Саліпскі, Генеральні консули Угорщини в Ужгороді й Берегові, Ільдика Орос, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, депутат обласної ради, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, Йосип Шин, голова Брегівської районної ради, Ласло Зубанич, голова ДСУУ, Золтан Бабяк, міський голова Берегова, та численні поважні гості.

Ушанування 169-ї річниці революції відбулося й в Ужгороді. Ласло Віда, провідний консул Угорщини в Ужгороді, зачитав лист Віктора Орбана, прем’єр-міністра Угорщини, з нагоди святкування на Закарпатті знаменної дати. З вітанням та словами підтримки до зібрання звернувся Ерне Кешкень. Перед присутніми виступили також Лівія Балог, голова осередку ТУКЗ – КМКС Ужгородського району, і Йосип Резеш, т. о. в. начальника відділу національностей та релігій Закарпатської ОДА. На площі Ш.Петефі в обласному центрі були і Йосип Борто, перший заступник голови обласної ради, інші політики, діячі різних рівнів, а також представники історичних церков. Після завершення промов і виступів відбулося традиційне покладання вінків та квітів як у Берегові й Ужгороді, так і в ряді інших населених пунктів області.

Софія ПЕКАРОВИЧ, Фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах