26969
14:29 7.032017

Проблеми водоочищення та сміттєзвалищ обговорили на Закарпатті

Життя 2132

7 березня в прес-центрі Закарпатської ОДА відбувся брифінг директора департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА Сергія Рішка. Основними питання обговорення стали: розвиток природно-заповідного фонду та екомережі, стан водоочищення, поводження з твердими побутовими відходами, боротьба з продажем первоцвітів.

1

У 2016 році згідно з Програмою охорони навколишнього природнього середовища на 2016-2018 роки профінансовано 6769 млн грн. Так, у 2016 році створено два об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення – ботанічний заказник «Ботар», загальною площею 277,1 га на території Виноградівського району та гідрологічний заказник «Бистрий», загальною площею 1,5 га на території Воловецького району.

Щодо водоочищення пан Сергій зазначив, що на території області нараховується 185 суб’єктів господарювання, які здійснюють скиди зворотних вод у поверхневі водойми після очистки на очисних спорудах механічної та біологічної очистки. 92 % каналізаційно-очисних станцій населених пунктів перевантажені і знаходяться у незадовільному технічному стані, потребують реконструкції, збільшення пропускної спроможності та впровадження більш передових технологій очищення стічних вод.

Каналізаційно-очисні станції комунальних підприємств смт Міжгір’я та Буштино, с. Дубове і Кобилецької Поляни після руйнування повенями 1998 та 2001 років до цих пір не відновлені. У багатьох населених пунктах каналізаційно-очисні станції взагалі відсутні, а забруднені стічні води безперешкодно потрапляють у річки і забруднюють їх.

Сергій Рішко також наголосив й на проблемі сміттєзвалищ. Згідно інтерактивної мапи сміттєзвалищ, на території Закарпаття розташовано 383 звалищ твердих побутових відходів, в тому числі 143 санкціонованих, з них 58 паспортизовані. Централізований збір та вивезення відходів здійснює 41 спеціалізоване підприємство.

Проте, було зазначено, що в краї є потреба в створенні сміттєпереробних заводів та нових сміттєзвалищ, для чого потрібно виділити відповідні земельні ділянки. Досить сильний опір цьому чинять місцеві громади – люди не усвідомлюють, що нові об’єкти мають будуватися згідно нових технологічних та екологічних стандартів.

Відтак, наразі триває будівництво сміттєпереробного заводу в селі Яноші Берегівського району, а ще один такий завод планують побудувати в селі Широке Виноградівського району.

Не забули згадати й про першоцвіти, які напередодні «жіночого дня» можна зустріти повсюди. Варто зазначити, що вони занесені до Червоної книги України, а порушення закону тягне за собою накладення штрафу. Зокрема, за порушення середовища зростання первоцвітів та їх знищення – від 340 до 510 грн на громадян, від 510 – 850 грн на посадових осіб, а придбання, збут чи розповсюдження таких рослин карається накладенням штрафу від 510 до 1700 грн.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини