26599
14:12 28.022017

Чим Великий піст відрізняється від дієти?

Життя 4845

Великий піст – головний і найтриваліший піст у християнстві, мета якого полягає в приготуванні до святкування Великодня. Піст має символічний характер – відповідно до новозавітних Євангелій, Ісус Христос постив у пустелі саме 40 днів.

96127_vegetables

Цього року піст розпочався 27 лютого і триватиме до 15 квітня, до самого Великодня, який відзначатиметься 16 квітня. Початок Великого посту залежить від дати Пасхи, а отже, є змінним.

З точки зору християнських догм, піст – особлива форма аскетизму, яка допомагає тренувати дух, душу й тіло на шляху до спасіння та передбачає стриманість: як духовну, так і тілесну (зокрема в їжі). Духовний піст  вимагає обмеження зовнішніх вражень та задоволень, проведення більше часу наодинці з собою. Найбільш суворі пости в східній християнській церкві, у католицизмі та протестантизмі їхня кількість незначна.

Історичний екскурс

У перші віки християнства Великий піст охоплював лише Велику п’ятницю та Велику суботу. У ІІІ ст. постили вже цілий тиждень, а на початку IV ст. в пам’ять про 40-денне перебування Христа в пустелі, а також 40 років мандрів народу Ізраїлю після втечі з Єгипту піст був продовжений до 40 днів.

У VII ст. католицька церква прийняла за початок посту шосту неділю перед Великоднем. Оскільки неділі були вилучені з посту, щоб охопити 40 днів, початок призначили на середу. Від 1570 року це був уже звичай, який накладав зобов’язання на всіх членів церкви. Тоді ж у перший день посту на знак покути стало обов’язковим посипати голову попелом.

Папі Григорію І Великому приписується впровадження передвеликопістного періоду – Передпістя (Часу Сімдесятниці), що починалося за 9 тижнів до Великодня й охоплювало по черзі три неділі перед Попільною середою: Неділю Сімдесятниці (або Старозапісну), Шістдесятниці (або М’ясопісну) та П’ятидесятниці (або Запісну). Нині Передпістя в західній традиції не дотримуються, натомість у східній збереглося.

Що можна їсти під час Великого посту

Дотримуючись посту протягом 7 тижнів, віруючі очищаються не тільки тілесно, але й духовно. Як і будь-який інший, Великий піст передбачає говіння – відмову від певних видів їжі, усіх шкідливих звичок і розваг. Крім того, церква категорично забороняє вінчання та гуляння весіль протягом 40-денного посту.

Першого дня потрібно повністю утримуватися від прийому будь-якої їжі, потім забороняється використання продуктів, приготовлених з м’яса; молочних, у тому числі вершкового масла; яєць і продуктів, у яких вони містяться; желатину – він виробляється з хрящової та кісткової тканини й може входити до складу солодощів; алкоголю.

Рослинна олія та риба теж під забороною. Винятком для цих продуктів є великі свята. Так, рибу можна їсти на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня), а також у Вербну неділю (9 квітня). У Лазареву суботу (8 квітня) можна вживати рибну ікру.

У Страсну п’ятницю (п’ятниця перед Великоднем) церква забороняє їсти, також багато віруючих утримуються від їжі у Велику суботу до настання Великодня.

Найсуворішими є перший та останній тижні Великого посту. Повне утримання від їжі передбачається тільки в чистий понеділок. Необхідно також відмовитися від будь-якої їжі в Страсну п’ятницю (14 квітня) до виносу плащаниці.Дні тижня теж визначають суворість посту. У понеділок, середу та п’ятницю потрібно дотримуватися сухоїдіння, можна вживати тільки воду, хліб, фрукти, овочі й компоти. У вівторок та четвер споживають гарячу їжу без масла. А в суботу та неділю – страви з олією та виноградне вино. Ті, хто не може дотримуватися суворого посту, в ці дні додають у меню морепродукти.За суворими правилами, у будні дозволений лише один прийом їжі, а у вихідні можна їсти двічі. Ті, кому не рекомендується дотримуватися такого суворого посту, їдять частіше.

Церква зазначає, що дотримання Великого посту – це не тільки користь для організму, а й насамперед духовне очищення людини. У дні суворого посту треба утримуватися від поганих і гріховних думок, присвятити себе покаянню та молитвам. Без цього будь-який піст стане просто дієтою.

Також потрібно дотримуватися рекомендацій лікарів, зокрема не слід поститися дітям, літнім людям, вагітним, жінкам, які годують немовлят, особам із хронічними недугами, хворобами травлення або іншими серйозними захворюваннями.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах