26368
09:36 24.022017

Мукачівцям влаштували інформаційний ФЛЕШ-МОБ «Історія національної символіки України». ФОТО

Життя 2673

До 100-річчя затвердження Тризуба державним гербом Української Народної Республіки Мукачівська центральна бібліотека імені О.Духновича вирішила нагадати закарпатцям про національну символіку та історію її створення.

IMG_2248

Так, у центральній частині міста працівники бібліотеки роздавала брошури зі всією необхідною інформацію про Тризуб, яку мукачівці хоч і вчили у школі, але, можливо,трохи призабули.

Зміст інформаційної листівки був наступний:

«Чому саме тризуб? Що це за символ? Коли він з’явився на наших землях?

Вперше про тризуб як про офіційний державний герб України заговорили в 1918 році. Українська Центральна Рада пояснила його прийняття тим, що це є знак князівської влади і спадкоємності української державної традиції.

Історія українського герба почалася ще з княжого роду Рюриковичів. Вони карбували тризуб на всьому: від печаток та монет до цеглин, з яких будувати храми та церкви. Перша писемна згадка про український тризуб датується 10століття. Це був болгарський літопис «Хроніка Манасії», в якому описувалися прапори дружинників Святослава саме з тризубами. Щоправда, Святослав обрав собі простіший варіант – з двома зубцями. Одна з гіпотез стверджує, що це була літера «Ц» (від слова «цар») зі зміщеним до центру хвостиком.

Його син Володимир Великий не зрадив традиціям, однак впродовж свого правління постійно удосконалював свій герб. Почав з того, що додав ще один зубець, далі ускладнював його графічними елементами. Остання зміна відбулася після хрещення Русі, коли князь додав паличку середньої лінії, щоби вийшов хрест.

Однак, тризуб був присутній на наших землях ще задовго до цих подій. Археологічні знахідки свідчать, що його використовували трипільці у 4-3 ст. до н.е. У прадавні часи на землях центральної України тризуб був знаком родових та племінних старійшин. Приклади стародавніх тризубів були знайдені на Поділлі, в Олівії (Південній Україні). На території прадавнього Бозпорського царства. Згодом його використовувати царські скіфи, які називали себе нащадками атлантів (до речі, найдавніша писемна згадка про тризуб датується 360-355 рр.до н.е і належить Платону: у праці «Тімен» він детально описав блакитний одяг царів-атлантів, на якому був зображений золотий тризуб) ».

Ілона Вільна, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини