26349
18:55 23.022017

Що повинні знати закарпатці про безоплатну правову допомогу?

Життя 4152

5 січня 2017 року набули чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», згідно з якими розширено коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема, отримати адвоката для представництва інтересів у судах за рахунок держави, відтепер можуть також внутрішньо переміщені особи та учасники АТО.

1

Нагадаємо, з вересня 2016 року на Закарпатті розпочали роботу 13 бюро правової допомоги. Cтворені вони на базі ліквідованих районних управлінь юстиції та покликані стати пунктами доступу громадян до права і правосуддя.

Аби покращити поінформованість внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО та малозабезпечених громадян про їхнє право на безоплатну правову допомогу в Закарпатській ОДА відбувся круглий стіл для різних громадських організацій та представників ЗМІ.

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області, ГТУЮ в Закарпатській області Василь Попадинець розповів усім присутнім, що безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.

«Суттєво змінилися і підходи до визначення рівня малозабезпеченості: по-перше, особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів, – зазначив Василь Попадинець. – По-друге, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер. Доступ до безоплатної правової допомоги отримують особи, які мають дохід, що дорівнює прожитковому мінімуму або навіть більше, проте є недостатнім для самостійної оплати правових послуг».

За словами начальника Головного територіального управління юстиції в Закарпатській області Руслани Натуркач, первинна і вторинна допомога повинна бути фаховою і надаватися на постійній основі:

«2016 рік був для нас особливим. Ми запустили 13 бюро безоплатної первинної допомоги, спеціалісти якого фахово надають консультації та роз’яснення всім громадянам, які цього потребують».

Радник Мінсоцполітики з питань внутрішньо переміщених осіб на Закарпатті Анжела Бабкіна відзначила великий позитив у консолідації зусиль фахівців Регіонального центру, управління юстиції, громадських організацій, завдяки чому стала можливою дієва допомога переселенцям. Анжела Бабкіна, яка також є представником програми «Радник», започаткованої урядом Канади як реакція на бойові дії на сході України, розповіла, що «нині є чимало звернень від ВПО , які потребують саме правової допомоги, у цьому ключі безоплатна вторинна правова допомога є дуже актуальною».

Тож мешканці Закарпаття можуть реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу, звернувшись до фахівців центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги на Закарпатті. Номер цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах