26253
22:17 21.022017

Щоб перезимувати, закарпатці кидають у котел старий одяг, взуття і навіть пластикові пляшки

Життя 5719

Аби зекономити кошти й пережити цю сувору морозну і сніжну зиму, наші краяни вдаються до різних кроків, вчиняючи протиправні дії та забруднюючи навколишнє середовище.

Дрова 4 — копия

Нещодавно поліцейські затримали ромів, які самовільно зрубали дерево на околиці Ужгорода. Незважаючи на те, що чоловіки вчинили правопорушення, користувачі соцмереж стали на їхній захист: «Люди доведені до відчаю. Не помирати ж їм від холоду. Руки геть від знедоленого народу».

Днями бачила на «Шахті» (мікрорайон Ужгорода) трьох циган різного віку з сухими гілками та трухлявим поліном. Вони в такому страху перебігали дорогу, що лише з-під лоба глянули, чи нема поблизу автомобільного транспорту.

«Карпатський об’єктив» розпитав краян, як вони економлять на опаленні та чим гріються.

Рятують шпори

Коли область газифікувалася, закарпатці не могли нарадуватися цій розкоші, але останніми роками в побуті знову використовують шпори.

– До нашого обійстя підведений газ, але я центральне опалення в будинку не встановив, бо не було грошей. Добре, що  не викинув шпори, як це зробили деякі мої односельчани  – металеві здали на металобрухт, а кахельні розібрали – і тепер чухають потилицю. На шпорі можна і їсти зварити, а в бловдері картоплю спечи. З таким дорогим газом треба забути про все і не купувати ані одяг, ані хліб. Гріємося дровами, які заготовляємо восени. Наш сад старий, тому щороку зрізую сухі стовбури, дерева. У шпорі горять – не те слово. Від них і тепла більше, як від лісових. До речі, з садових дерев дуже файний попіл для підживлення картоплі, – каже пан Василь з Іршавщини. Зауважує, що документи на отримання субсидії родина не подавала.

Уже спалили три машини дров

Чимало мукачівців проживає у приватних будинках. Аби заощадити кошти, купили та встановили котли для твердого палива. Восени люди зробили запаси дров, які наразі вже закінчилися, а опалювальний сезон триватиме щонайменше ще два місяці.

– Ця зима витягне з нас усе, всі запаси і заощадження. У нас з дружиною пенсії мінімальні, вистачає на найнеобхідніше. З нами проживає син з сім’єю, онучці йде третій рік, дитина хоче і це, і це, грошей треба міх. У вересні –жовтні купив три машини дров, заплатив 10 тисяч. Сам усі дрова порізав, поколов, склав. Спокійний був, що їх вистачить на опалювальний період, але в кінці січня тріски збирав у дроварні, зрізав сухий стовбур горіха. Знову замовив машину дров, сьогодні-завтра мають привезти. Лиш би погода нормальна була, аби ті дрова вдалося впорядкувати, – розповів свою історію Петро Степанович.

Усе, що горить, – до котла

Родина Лендєлів з міста над Латорицею проживає в будинку з шести кімнат. Підрахували, що тепло в оселі «тягне» на день щонайменше 150 грн. Аби заощадити кошти, господиня спалює в котлі старий одяг, взуття і навіть пластикові пляшки, що досі ніколи не робила.

– Маємо два котли: на газ і на тверде паливо. Минулої зими надворі була плюсова температура, перезимували з однією машиною дров, газом гріли, якщо було холодно й аби вночі не вставати і не підкидувати дров у котел. Або коли йшли в гості, то щоб хата не охолола, включали газовий котел. Цієї осені теж купили машину дров. Чоловік з сином та другом порізали, покололи, склали. Усю зиму майже цілодобово гайсуємо, котел просто-таки пожирав ті дрова, а в хаті було не так і тепло. Мусили підігрівати вночі газом. На Старий Новий рік під навісом залишилося декілька дров. Перебрала старе взуття. Таких чобіт, кросівок, босоніжок, топанок, що ремонту не підлягають, назбирала цілий міх. А ще міх старого одягу. Кидала в котел разом з дровами. Ота хімія дуже файно горіла й давала тепло. Хоча надворі сморід був, чоловік сварив мене, бо димохід мусив чистити, але що було робити? Рятую ситуацію як можу. До котла кидаю все, що горить, і навіть пластикові пляшки, – зізнається жінка.

Переваги електричного опалення

 Деякі наші краяни гріються камінами, конвекторами. Ужгородка Світлана проживає в однокімнатній квартирі. Гріється електричними камінами. За теплу оселю в січні сплатила 800 грн. Три роки тому хотіла встановити газовий котел, але його придбання та дозвільні документи коштували чималих грошей, яких у жінки на той час не було. А потім вирішила, що електричне опалення має свої переваги: «Незручно, холодно, але на камінах можу й речі підсушити. Улітку складаю їх у коробки і ставлю в комору».

Тетяна ГРИЦИЩУК

 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини