25531
17:14 13.022017

Усе про безкоштовні угорські національні візи

Життя 19707

Ще 24 листопада 2016 року на зустрічі в Будапешті (Угорщина) Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан домовилися про поглиблення співпраці між двома країнами. Одним із кроків, які підтверджують серйозність цих домовленостей, стала заява Віктора Орбана про те, що Угорщина скасує плату за так звані національні візи для громадян України.

31877-2 — копия

Надати «Карпатському об’єктиву» фахову інформацію про деталі та особливості процесу отримання віз типу «D» люб’язно погодилося Генеральне консульство Угорщини в м. Ужгороді, адже українці вже почали безкоштовно отримувати перші такі документи.

Загальна інформація

Угорські візи бувають різних типів, залежно від мети й термінів перебування іноземних громадян в Угорщині: транзитна віза (тип «A» і «B»), короткострокова (тип «C») та національна (тип «D») для працевлаштування чи навчання. Остання дає змогу перебувати на території Угорщини тривалий термін – понад 90 днів, тоді як віза типу «C» – лише до 90 днів. Тобто якщо людина планує залишатися в країні на довший час для працевлаштування чи навчання, то потрібно отримати спеціальну візу типу «D».

Вона видається для громадян будь-якої держави світу в угорських представництвах у країнах свого громадянства або за місцем перебування для працевлаштування чи навчання в Угорщині. Раніше візовий збір для отримання угорської візи типу «D» становив 60 євро.

Ця віза видається з метою легального перебування, працевлаштування та навчання на території Угорщини. Її перевага в тому, що після перетину кордону власник такого документа повинен звернутися у відповідні органи Угорщини й отримати дозвіл на проживання.

Важливим є той факт, що такі візи існують у всіх країнах Шенгенської зони, відмінності тільки в тому, що в різних країнах існують різні умови їх отримання. Тобто немає єдиного механізму регулювання видачі цієї візи – кожна країна визначає його самостійно.

Щодо питання, чи можна подавати на отримання візи типу «D», якщо в паспорті вже є шенгенська віза або дозвіл малого прикордонного руху, то тут усе просто: шенгенська віза має зазвичай інші цілі – туристичні, ведення бізнесу, культурні, лікувальні, а віза типу «D» стосується суто працевлаштування та навчання.

Процедура оформлення

Пакет документів та правила їхньої подачі не змінилися. По-перше, обов’язковою умовою є наявність українського закордонного паспорта, зокрема й сучасного – біометричного, який має бути дійсним ще протягом трьох місяців до вказаного строку дії виданої візи. По-друге, потрібна фотокартка встановленого розміру та відповідної якості, виготовлена не пізніше ніж за 6 місяців до моменту подання заяви. По-третє, якщо ви оформлюєте таку візу ще й на своїх дітей, яким більше 6 років, то їм, як і дорослим, потрібно пройти процедуру зняття відбитків пальців.

Заяви на отримання візи слід подати до консульської установи або до іншої установи, що уповноважена приймати такого роду заяви на території постійного місця проживання заявника.

При подачі заяви на отримання візи типу «D» особа зобов’язана засвідчити мету свого перебування, тобто попередню угоду про створення трудових відносин або документ, що підтверджує наявність трудових відносин. Крім цього, особа повинна надати підтверджуючі документи щодо місця проживання в Угорщині та наявності засобів для існування, повного медичного страхування, а також документи, які підтверджують виїзд (до прикладу, наявність квитків на поїзд).

Терміни видачі

На отримання візи після подачі заявки потрібно чекати протягом 70 днів. Такий термін спричинений тривалістю процедури пересилання пакета документів до Бюро з питань імміграції та надання притулку Угорщини (Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal), адже рішення про видачу такої візи приймає саме ця установа. Якщо рішення позитивне, то в консульській установі заявнику нададуть візу типу «D», на основі якої, приїхавши до Угорщини, він отримає дозвіл на проживання.

Віза типу «D» видається на перебування протягом 30 днів та разовий перетин кордону. Протягом зазначеного періоду власнику такого документа потрібно звернутися до відповідного органу та отримати дозвіл на проживання.

Після перетину кордону з такою візою громадянин матиме змогу перебувати лише на території Угорщини. Ще раз наголошуємо, що для туристичних подорожей в інші країни Шенгенської зони необхідно оформити шенгенську візу і сплатити її вартість. Варто додати: коли людина вже отримає дозвіл на проживання в Угорщині (що видається у вигляді пластикової картки), то з цим документом зможе подорожувати до інших країн Європейського Союзу.

У Генеральному консульстві нам не назвали конкретну кількість відкритих безкоштовних віз, але зазначили, що рахунок іде на сотні, адже бажаючих отримати таку візу з кожним днем стає дедалі більше, і статистика змінюється щоденно.

Тож можемо підсумувати: угорська національна віза видається для українців, які планують перебувати тривалий термін на території Угорщини з метою працевлаштування або навчання. Вона відкриває нові можливості, адже багато угорських роботодавців наразі шукають робочу силу саме на території Закарпаття через знання угорської мови значною частиною наших земляків. Такий документ сприятиме офіційному встановленню трудових відносин між двома країнами.

Більше інформації можна отримати на сайті Бюро з питань імміграції та надання притулку Угорщини http://www.bmbah.hu.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах