24595
16:10 31.012017

Хворіти дорого, або Скільки коштує здоров'я

Життя 2578

Застуда й грип упевнено крокують нашим краєм і змушують багатьох закарпатців серйозно замислитися над станом свого здоров’я та його покращенням.

IMG_0021

Так, за повідомленням завідувача відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України Вікторії Тимчик, епідемічний поріг перевищений на п’яти адмінтериторіях: у Міжгірському, Перечинському, Великоберезнянському, Виноградівському та Іршавському районах.

На Тячівщині, Мукачівщині та в Ужгороді показники захворюваності знаходяться на рівні порогових значень. На інших адмінтериторіях показники нижче порогових рівнів у межах від 58,7% у Мукачеві, до 22,3% у Хустському районі.

Простоявши чималі черги в аптеках за необхідною інформацією від фармацевтів, розумію, що людей турбує не лише те, як вилікуватися, але й скільки це їм коштуватиме, без чого можна обійтися, де зекономити. Такий порядок речей є очевидним, адже не лише ціни на ліки поповзли вгору, дають привід затягнути пояси і комунальні платежі, які приходять узимку, та ще й під час таких морозів. Так, після слів аптекаря про вартість покупки практично кожен покупець мимовільно робить розчарований видих і неохоче прощається з купюрами.

В одній із аптек міста запитую жінку, чи вистачає їй грошей на ліки. Вона дивиться на мене, як на людину не з цієї планети.

«Не вистачає. Де в нас ви бачили людину, якій вистачає? У мене мінімальна пенсія, добре, що діти підтримують і я можу собі дозволити купити ліки, які справді допоможуть, а не просто заспокоять на певний час. Пенсіонерам узагалі дорого хворіти, більшість лікується вдома народними методами, а в аптеку йдуть лише тоді, як припече і малина не допомагає», – відповідає пані.

Те, що мукачівці справді особливо не перебирають ліками, підтверджує фармацевт із «Соціальної аптеки». Розповідає, що беруть ті, які дешевші, без усяких роздумів.

«Ось у нас є бюджетний варіант – ліки «Грипфлю». Чотири таблетки – 9,50 грн. Бореться проти вірусних інфекцій верхніх дихальних шляхів, які супроводжуються набряком слизової оболонки носа, підвищенням температури тіла, головним болем та болем у м’язах. Ціна прийнятна, тому купують», – розповіла «Карпатському об’єктиву» дівчина.

В середньому ціни на ліки від застуди знаходяться у такій ціновій політиці (+- 2-5 грн). «Колдрекс» (12 таблеток) – 51.50 грн, «Колдрекс» (10 пакетів) – 114,10 грн, «Фервекс» (8 саше) – 116, 60 грн, «Стрептілс» – 45,60 та 53,60 грн, також можна придбати дешевший «Лізак», який обійдеться у 26,30, «Фарингосепт» (20 льодяників) – 54,70 грн.

«Проблема не тільки в тому, що люди обирають дешевші ліки, а в тому, що купують не те, що справді потрібно для організму. Зазвичай це не противірусні препарати, а лише ті, що знімають симптоми. Такий підхід до здоров’я неправильний і хорошого результату не дасть. До того ж у погоні за економією купують таблетки поштучно, відтак не проходять 10 днів лікування, як потрібно, а лише 2–3. Єдине, що радує, – мукачівці не економлять на дітях», – розповідає фармацевт уже з іншої аптеки.

Проте є такі хвороби, протистояти яким за допомогою чаю з лимоном чи малиною неможливо. Зокрема це серцево-судинні захворювання, цукровий діабет та інші. Ціни на ліки від них зазвичай доволі високі, особливо для пенсіонерів, які, на жаль, нерідко мають проблеми з серцем.

Однак, за словами в. о. міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун, уже на початку 2017 року почне діяти реферування цін на ліки від трьох типів захворювань: серцево-судинних, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

«Ми реферуємо ціни з нашими країнами-сусідами, і вже до лютого ціни повинні впасти, при цьому не лише в держзакупівлях, але й аптеках. Ми даємо аптекам один місяць, аби вони розпродали те, що в них є за старими цінами, і перейшли на нове ціноутворення», – зазначила вона.

Утім уже сьогодні фармацевти зізналися «Карпатському об’єктиву», що хоч і чули про зниження цін, поки їх не опускають.

«До нас часто звертаються покупці з цим питанням, але наразі ніяких вказівок про зменшення вартості ліків цієї категорії немає», – розповідають нам в аптеці й додають, що різниця на препарати суттєва, якщо порівнювати виробника в Україні та за кордоном. Наприклад, «Бісопролол», який допомагає знизити тиск, українського виробництва коштує 24 грн (5 мг), а закордонного – 59 грн. Хоча, як правило, покупець не має права вибору препаратів з перелічених вище категорій, бо ж придбати їх може лише за рецептом лікаря.

Сьогодні ринок пропонує нам широкий асортимент ліків. Якісь із них запевняють, що врятують за день, на інших зазначено, що потрібно пройти курс, але одне нам відомо точно: для того, аби не хворіти, треба себе берегти. Тож бережіть себе й будьте здорові.

Іванна БОНДАРУК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах