24451
20:27 27.012017

В Ужгороді вшанували пам'ять жертв Голокосту

Життя 2515

Сьогодні, 27 січня, коли весь світ вшановує пам’ять жертв Голокосту, скорботні заходи пройшли і в Ужгороді.

P3530333

Представники єврейської громади міста, заступник голови Закарпатської обласної адміністрації Олександр Петік, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла, Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Янка Буріанова та інші прийшли до пам’ятника жертвам Голокосту, встановленому торік біля Закарпатської обласної філармонії за сприяння уряду Угорщини.

P3530241

Жертвами Голокосту вважаються 6 мільйонів євреїв Європи, саме таке число значиться у вироках Нюрнберзького трибуналу. Дата вшанування їхньої пам’яті визначена резолюцією Генеральної Асамблеї ООН, саме 27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті – Аушвіц неподалік польського Освенціма.

На сьогоднішньому скорботному зібранні керівник благодійного фонду «Хесед Шпіра» Михайло Галін нагадав, що саме в Аушвіц вивозили і більшість закарпатських євреїв, а відправили загалом із краю 59 ешелонів, це близько ста тисяч людей. Мало кому вдалося вижити.

Поминальну молитву за тими, хто став жертвою Голокосту, за словами Михайла Вольфовича, сьогодні вранці уже прочитали на місці колишнього гетто біля вулиці Минайської в Ужгороді. А до пам’ятника поруч із синагогою, який символізує нанизані зірки Давида, як тисячі людських доль, поклали 6 лампадок на згадку про 6 мільйонів загиблих.

Заступник голови обласної адміністрації Олександр Петік наголосив, що сьогоднішня дата – привід ще раз осмислити те, що призвело до винищення такої кількості невинних людей.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв підкреслив, що маємо зробити все, аби подібних трагедій більше не допустити.

 Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла зазначив, що тих десятків тисяч, які загинули, їхніх ненароджених нащадків не вистачає в сьогоднішньому Ужгороді, на Закарпатті, мільйонів не вистачає у сьогоднішній Європі. Також наголосив, що потрібно створити культуру вшанування пам’яті жертв в Ужгороді, висловив сподівання, що паплюження монументу, вчинене незабаром після його встановлення, більше не повториться, а вандалів знайдуть і покарають.

P3530332

Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Янка Буріанова розповіла про започаткований нещодавно в одному зі словацьких міст безпосередньо в колишньому концентраційному таборі музей пам’яті, куди приходять численні відвідувачі.

Головний рабин Ужгорода та Закарпаття Вільгельм Менахем-Мендель зазначив, що нацисти, котрі вдавалися до звірств, забули Бога, ми ж мусимо не тільки пам’ятати про невинних, а й кожного дня питати себе, що кожен із нас може зробити доброго. Відтак прочитав поминальну молитву.

Присутні поклали квіти та символічні камінці до монументу біля колишньої синагоги, засвітили лампадки, інформує Ужгородська міська рада.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини