24013
08:47 21.012017

Чи потрібно сплачувати єдиний внесок у разі припинення підприємницької діяльності у січні

Життя 11483

likvidaciya-ooo-s-dolgami2«У 2007-му я зареєструвався підприємцем на загальній системі оподаткування. Проте останні кілька років з багатьох причин не здійснював підприємницьку діяльність, відповідно доходів не отримував та подавав «нульову» декларацію. 4 січня 2017 року я подав заяву на «закриття». Чи потрібно буде сплачувати єдиний внесок за січень 2017-го?»

Фізособа – підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою (частина 8 статті 4 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»), а отже, позбавляється й статусу платника єдиного внеску.

З 1 січня 2017 року набув чинності Закон України від 06.12.2016 року № 1774-VІІІ. Цим документом, зокрема, внесено зміни до Закону про ЄСВ щодо нарахування та сплати єдиного внеску фізособами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

Законом про ЄСВ визначено, що базою нарахування єдиного внеску для платників, зокрема підприємців-загальників, є сума доходу, отриманого від їхньої діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. З 2017 року, якщо такі платники не отримали дохід у звітному році або окремому місяці звітного року, то вони зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, установленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску в будь-якому випадку не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Згідно з нормами Закону про ЄСВ, єдиний внесок для всіх платників єдиного внеску (крім пільгових категорій) установлено в розмірі 22% до визначеної статтею 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску.

Таким чином, останнім періодом, за який необхідно сплатити ЄСВ, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи в розмірі мінімального страхового внеску. З 1 січня 2017 року він становить 704 грн (3200 х 22%). Отже, якщо реєстрація припинення підприємницької діяльності була припинена в січня поточного року, то платнику необхідно сплатити єдиний внесок у розмірі мінімального страхового внеску за січень 2017-го.

Крім того, у разі припинення діяльності фізична особа – підприємець зобов’язана подати сама за себе звіт з ЄСВ із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. Термін сплати зобов’язань настає в день подання такого звіту. Відповідно ЄСВ необхідно сплатити до дати подання звіту включно.

Також фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, у якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

При проведенні державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

ДФС у Закарпатській області

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах