20600
15:47 30.112016

В Ужгороді готують мистецьке дійство перформативної соціодрами «Клепач»

Життя 2540

3 грудня в Ужгороді вперше в Україні відбудеться мистецьке дійство техно-театру перформативної соціодрами “Клепач”. Про це йшлося на засідання Ужгородського прес-клубу. Детальніше про мистецьке дійство «Клепач», яке має на меті через концепт коваля презентувати закарпатцям специфіку української культури, що є своєрідною системою символів, розказали організатори.

kl

За словами Євгена Забарила, ГО “Культурна ініціатива Коло”, в Україні наразі приділяється дуже мала увага та не здійснюється продакшн щодо культурних кодів, які має наша земля. Тому мистецькі організації об’єдналися, щоб створити незвичне сучасне дійство. «Клепач – це історичний артефакт, якому не одна тисяча років. Це той інструмент, яким було викувано всю історію цього краю. Він використовувався і для пошуку їжі, і для оборони, і для виготовлення прикрас, – каже Євген Забарило. – З клепача ми створили карпатську техномузику і запропонували долучитися до театру людям, які є частиною сучасної культури. Естетичний ресайклінг уможливив проект “Креативні індустрії територій” від ГО “Культурна ініціатива Коло” у системному партнерстві з електронним композитором Aleksandr Kireev та співачкою Александрою Кузнецовою (Alexa). Закарпатський ґвалт клепача утворить середовище музичної просторової композиції, що матиме обрядову драматургію. Аутентичне відновлення технології обряду буде реалізоване завдяки партнерству з науково-дослідницькою лабораторією української літератури та фольклору кафедри укр.літератури УжНУ. Студія сучасної хореографії “Бліц” через пластику тіла утворить відчуття техно-вібрацій обряду. Дизайнер речей та аксесуарів Оксана Василян і її атмосферна майстерня естетичних образів “Коlo-makiv” – наповнять витонченою красою вбрання частину перформансу. Креативну подачу фактурності облич уможливить Олеся Смирнова. Сучасними креативними образами new media art наповнить техно-театр VJ e-1 з Blck Вox (Київ) Іван Забалуєв. Художник по костюмах, фенш іллюстратор Ліза Яриновська створить, перші в Україні, середовищні маски міфічних образів нашої землі».

Олександр Білак, заступник мера Ужгорода з гуманітарних питань зауважив, що міська влада підтримує цікаві ініціативи. «Нам цікаво не тільки спостерігати, як розвиваються креативні ідеї у нас в місті, намагаємося підтримувати. Організатори дійства поєднують речі, які на перший погляд неможливо поєднати. Використовуючи елементи історії, науки, культури і мистецтва. На таке варто подивитися, відчути і бути учасниками».

Олена Камінська, керівник ССТ “Бліц” зауважила, що у сусідній Європі такого роду заходів проходить багато. « Це можливість не тільки підтримувати наші традиції, але й розвивати, використовуючи звук, пластику. Це цікавий проект і ми вдячні, що нас до нього запросили»,- каже Олена Камінська. Оксана Тиховська, керівник науково-дослідницькою лабораторією української літератури та фольклору кафедри укр.літератури УжНУ додала, що проект «Клепач» поєднує в собі і народну творчість і мистецтво загалом, а також танець, бачення концепту через пісню, через рух. «Це нове бачення культурних кодів, – каже науковець. – Наша лабораторія спробує доповнити дійство певною обрядодією. Коваль у давні часи асоціювався не тільки з ковальством, але й з Богом. Вважалося, що Сварог викував весь світ і календар. Ми пропонуємо відтворити ту обрядодію, яка є на часі. Життя продовжується тоді, коли продовжується традиція. У життя людства календарні традиції відіграють дуже велику роль».

«Організатори зачепили солідний пласт, який достатньо складно відтворити. Народний ритм, народним колорит поставити на щось нове, на техно – непросто. Але ми справилися. Кожний трек у нас цілісний. Я все виконуватиму вживу, «Бліц» доповнить танцем», – каже Олександра Кузнецова, ГО “Культурна платформа Закарпаття”.

Оксана Василян, дизайн-майстерня “Коlo-makiv” зауважила: «Дуже цікаво взяти участь у такому проекті. Етніка повинна не тільки зберігатися у наш час, але й транформуватися. У нас є багато сучасного, і цей проект може стати «фішкою» нашого краю, біде цікаво не тільки нам, але й усій Україні».

Соціодрама «Клепач» відбуватиметься на другому поверсі готелю «Закарпаття», початок о 21.00. Чому організатори обрали саме це місце? «У міста немає майданчиків, на яких було б можливо системно реалізовувати мистецькі заходи. І це проблема усієї України, – коментує Євген Забарило. – Це значить: має бути звук, можливість об’єму приміщення. Ми будемо робити візуал на спеціальний екран, який виготовлено за спеціальними технологіями. У своїй основі – це грати вживу образами. Це не є запис, це не заготована фонограма. Ми намагаємося поєднати кілька напрямків, які ще не поєднувалися. Можливо щось буде неідеально. Але подібний комплексних продуктів ще не існує. Це скенування, наповнення музикою, світлом».

У дійстві також беруть участь два ковалі Віктор Куртанич та Іван Щур, які гратимуть на інструментах. Глядачам обіцяють продемонструвати справжній карпатський бас.

Організатори зауважили, що участь у проекті ґрунтується на партнерській взаємодії. Крмі митців допомагають також меценати. Зокрема, забезпечують проживання учасників – це бутік-готель «Вілла Пі» і готель «Едуард.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах