2053
22:17 19.042016

На Свалявщині є бювет, де мінеральну воду можна набрати безкоштовно. ФОТО

Життя 23216

Свалявщина здавна славиться лікувальними мінеральними водами.

Свалявщина бювет 3

Перші цехи з їх розливу з’явилися в Поляні ще в ХІХ ст. З 1842 по 1911 рік «Поляна квасова» 21 раз відзначалася на міжнародних конкурсах як одна з найкращих мінеральних вод Центральної Європи. Поруч з нею мала попит і «Лужанська». У цей час полянські мінеральні води почали використовувати й для ванн. 1868 року на березі річки Мала Пиня збудували оздоровницю «Полянська купіль» з 40 кімнатами для проживання хворих та 20 ванними приміщеннями. Ці споруди були дерев’яні, 1907-го їх знищила пожежа. У 1913 році оздоровницю почали відновлювати. У 1935-му це вже був один з найвідоміших європейських курортів, який пропонував цілодобове лікування. З 1946 року на базі колишньої «Полянської купелі» функціонує санаторій «Поляна». На основі Постанови Міністерства охорони здоров’я УРСР від 1 січня 1959 року він був віднесений до курорту республіканського значення гастроентерологічного профілю.

Неподалік оздоровниці при дорозі відкрили бювет з мінеральною водою, яку подають зі свердловини. Мандрівники могли безкоштовно набрати собі водички. Рік тому обласні електронні інформаційні ресурси поширили інформацію, що бювет під замком, додавши фото з колодкою на вході. Версій було декілька: його прибрав до рук місцевий олігарх, бювет відкритий у певний час. Цю інформацію ніхто не прокоментував.

Днями перед поїздкою на Свалявщину колега сказав узяти із собою декілька пляшок для водички. Пригадуючи торішню інформацію, я здивувалася, що доступ до бювету вільний. На місці переконалися, що це так. Люди зупиняються і наповнюють тару мінеральною водою. Зазвичай набирають 1–4 пляшки, бо вода невдовзі втрачає свої лікувальні властивості. Завдяки тому, що вона тече з трьох кранів, черг не виникає.

– Чи має хтось зайву пляшку? – звертається до нас жінка з великою дорожньою сумкою. Каже, що оздоровлювалася тут три тижні, хоче взяти із собою в дорогу водички. До Києва повертається з кращим самопочуттям та здоров’ям. Чоловік років 55 в окулярах радить піти за пляшкою в найближче кафе. Жінка просить приглянути за її багажем. За декілька хвилин повертається з півторалітровою пластиковою пляшкою. Каже, що за тару заплатила гривню.

– Гривню витратили, проте зекономили, бо «півторашка» в магазині коштує щонайменше 7 гривень. Вода того вартує, – зауважує чоловік.

– Водичка дуже хороша, приємна на смак, – погоджується пані. – У Києві свалявські води не всюди можна купити.

Довідка. Мінеральна вода «Поляна купель», як і інші води Свалявщини, є помічною при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки, ендокринної системи, для зміцнення імунітету. Вимиває з людського організму шлаки, токсини, нітрати, камені, пісок та інші шкідливі речовини. Споживають її і як столову.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

Свалявщина  бювет 1

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах