20340
14:32 27.112016

На Свалявщині ремонтують 200-літню церкву

Життя 2993

%d1%86%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b01

У селі Голубине Свалявського району є церква, якій скоро виповниться 200 років. Святиня височіє на пагорбі біля центральної дороги. Муровану греко-католицьку церкву Успіння Пресвятої Богородиці споруджено в 1824 році, а вежу збудували 1837-го. На території є поховання 1895 року. Після приходу радянської влади на Закарпаття церкву віддали православним.

Днями була у справах у Голубиному. Маю давню звичку – відвідувати місцеві святині. На час мого візиту в церкві тривав капітальний ремонт. Шестеро робітників завершували роботи щодо встановлення полового опалення. Кажуть, що таке опалення дуже дороге, але воно ефективне: буде тепло і вдасться зекономити газ.

Кореспондент «Карпатського об’єктива» поспілкувалася з душпастирем православної громади та настоятелем церкви  протоієреєм Стефаном. Служить тут 23 роки.

– Мусай було робити капітальний ремонт у середині, бо місцями повідпадала штукатурка, – пояснює отець Стефан. – Майстри все оббивали до каменю, а де трималося, то свердлили і закачували туди клей, аби кріпило. Так порадив нам професор зі Львова, якого ми запросили для консультації. За його порадою зробимо канави довкола будівлі, аби вода не просочувалася через фундамент всередину. Поштукатурені стіни поґрунтували, а потім розписали. Бетонована підлога просіла, бо роки та волога своє діло зробили, тому вирішили поставити нормальну, сучасну, аби взимку людям було тепло, бо церква з каменю. Бачите, які широкі стіни? Метрові.

Батюшка розповідає, що у ремонт святині вже вкладено 30 тисяч доларів. Значну фінансову допомогу в цій богоугодній справі зробив голова сільської ради Михайло Капустей.

Аби зробити фото, піднімаємося на коврош, бо вся підлога до порога залита свіжим бетоном. Найближчим часом майстри замостять її плиткою. З середини чути свіжий запах фарби. Отець розповідає, що перед тим, як він приїхав сюди служити, то у церкві сталася пожежа. На щастя, червоний півень не встиг розгулятися, бо люди вчасно побачили і загасили, але всі стіни були у кіптяві. Згодом зробили косметичний ремонт.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах