1856
08:35 19.042016

Закарпатські митники про експорт лісоматеріалів та паливної деревини

Життя 2262

thumb_101553_news_mЗбереження лісів та експорт лісоматеріалів – це питання, які протягом тривалого часу дуже активно обговорюються в суспільстві.

Зокрема, громадяни публікують у соціальних мережах фото з вагонами, що перевозять лісоматеріали, з’являються відповідні публікації у засобах масової інформації, повідомив «Карпатському об‘єктиву» відділ організації роботи ГУ ДФС у Закарпатській області.

Фахівці Закарпатської митниці ДФС у цьому контексті апелюють до законодавчих норм, наголошуючи, що з 10 жовтня 2015 року набрали чинності зміни до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів». Цими змінами строком на 10 років забороняється вивезення за межі митної території України в митному режимі експорт лісоматеріалів необроблених (код 4403 УКТЗЕД) :

– деревних порід, крім сосни, – з 1 листопада 2015 року;

– деревних порід сосни – з 1 січня 2017 року.

Митники працюють у чинному правовому полі, вилучаючи деревину, яку суб’єкти господарювання намагаються вивезти за кордон і яка підпадає під встановлені заборони. Так, з листопада 2015 року по сьогодні працівниками Закарпатської митниці ДФС складено 17 протоколів про порушення митних правил по фактах незаконного вивезення за межі території України лісо та пиломатеріалів. Вилучено 223,3 м3 таких товарів.

Водночас, у відомстві хочуть поінформувати громадськість про експорт паливної деревини. Зокрема, про те, як вона виглядає, та на основі якого закону здійснюється її митне оформлення.

До товарної позиції «паливна деревина» код УКТ ЗЕД 4401 10 00 включаються деревина переважно у вигляді: полін, як правило, з корою; розколотих колод або полін; сучків, в’язок хмизу, необроблених гілок, стовбурів деревини, що в’ються, пеньків і коренів дерев.

Для колод і полін, які вважаються паливною деревиною, не встановлено жодних обмежень щодо розміру.

Ця товарна категорія не включає тирсу, уламки та відходи деревини, навіть якщо вони явно призначені для використання як паливний матеріал.

Митне оформлення паливної деревини здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» від 8 вересня 2005 року № 2860-IV.

Реалізація за межі митної території України в митному режимі експорту суб’єктами підприємницької діяльності лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, крім передбачених статтями 2 та 21 Закону №2860-IV, допускається за наявності сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
На Закарпатті з’явилося 5 нових паспортних станцій у ЦНАПах
09:34
Вокалісти Академії культури і мистецтв виступали у храмі в Угорщині
09:17
9 способів, як передати показники лічильника ПрАТ «Закарпаттяобленерго»
09:00
Всі новини