18538
21:34 28.102016

Скільки коштує поминальна продукція напередодні Дня усіх святих

Життя 3901

Є люди, які стверджують, що в цьому світі немає нічого вічного, усе минає, забувається, проходить. Я ж хочу посперечатися з ними й нагадати про 1 листопада – День усіх святих та поминання померлих.

img_7200-2-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%8f

Це день, коли ми згадуємо про наших родичів, близьких, знайомих, друзів, які, на жаль, уже не з нами. Хочу нагадати скептикам, що є одна річ, яка не минає, – це пам’ять та любов до найближчих для нас людей.

У буденності, роботі та звичній для сучасного суспільства метушливості люди не мають або сил, або часу на те, щоб піти на кладовище й відвідати тих, хто відійшов у вічність. Але є один день, коли ми відкладаємо всі справи та віддаємо шану померлим. Цього дня в Україні, особливо Західній, християни відвідують могили родичів, відправляють там панахиди, приносять вінки, запалюють свічки.

Тож за декілька днів до цього церковного свята в містах збільшується кількість відповідної продукції. Відкриваються цілі ринки, на яких можна придбати різноманітні поминальні вінки й лампадки. Мукачево не виняток. Приблизно за тиждень до Дня усіх святих у місті виникає справжній ажіотаж та розпочинається погоня за якісними товарами за прийнятними цінами. Отож, скільки коштує все необхідне до цього дня?

На Зеленому ринку в місті над Латорицею напередодні з’явилося чимало наметів з похоронною та поминальною продукцією. Обійшовши їх, ми зрозуміли, що ціни не лише «кусаються», але й порівняно з минулим роком зросли, як зарплати народних депутатів. Так, маленькі лампадки обійдуться в 3–6 грн, середньої величини – у 20–40, більші та з різними візерунками, наприклад, ангелами – 50–80. Є й дорожчі, вартість яких коливається на рівні 100 грн.

Поминальні вінки теж різняться в цінах. У деяких наметах можна знайти найменші за 20 грн, в інших ті ж вінки могли коштувати 30, а то й 40 грн. Тому покупцям варто бути обачними та уважно порівнювати ціни. Окрім того, слід звертати увагу на кількість та вид квітів на цій продукції. Вінки середнього розміру, які, за словами продавщиці Марини, купують найбільше, коливаються у межах 80–100 грн. Пропонують і дорожчі – за 300–450 грн. Але це вже справа вподобань та гаманця покупців.

Для «Карпатського об’єктива» продавець поминальних вінків і лампадок зазначив, що ціни на деяку продукцію порівняно з попереднім роком зросли вдвічі. Якщо найменшу лампадку можна було купити за 1 грн 50 коп., то сьогодні потрібно віддати вже 3 грн. Однак, якщо люди все ж хочуть зекономити, то можуть знайти дешевше. Окрім того, дав декілька порад щодо покупки вінків. Зазначив також, що придбати необхідні елементи, тобто основу, квіти та стрічки, і зробити все самому вийде трішки дешевше.

Люди ж цінами не здивовані. Мукачівка Лілія зізналася, що в покупців немає вибору, а раз на рік можна й виділити гроші на те, аби придбати на могили родичів щось гарне та якісне.

Не забувайте, що найголовніше – це любов та пам’ять про тих, хто вже не з нами, не лише у відповідні церковні свята, а щодень.

Іванна БОНДАРУК

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах